Stare vespe u buzetskom starom gradu

Vespe u buzetskom starom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)
Vespe u buzetskom starom gradu (G. ČALIĆ ŠVERKO/arhiva)

Prvi europski susret vespi "Istra bez granica" koji će se na pograničnom području Slovenije, u Kopru i Piranu, te Hrvatske, u Buzetu, pod pokroviteljstvom istarskog župana Valtera Flega održati od 20. do 22. rujna, na današnjoj konferenciji za novinare nazvan je jedinstvenim događajem već i zbog povijesnog registra vespa.

Očekuje se pedesetak vespi iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Austrije, Belgije…, proizvedenih do 31. prosinca 1983. godine, znači onih koje imaju trideset godina i više.

Predsjednik Nacionalnog saveza udruga i vespista Vespa kluba Hrvatske Boris Jurevini kaže da se na susretu očekuje i jedan od autora knjige o vespama Paolo Zanon, koji je znanstveno istražio fenomen vespizma.

Najstarija bi mogla biti Vespa 98, koja se proizvodila 1946. i 1947. godine, kaže Jurevini, a očekuju se i vespe "fari bassi" koje su zbog svoje rijetkosti prava atrakcija.

- Bogata rujanska događanja u povodu gradskog praznika upotpunjena su trima međunarodnim oktanskim manifestacijama, a susret vespi jedna je od njih. Drago mi je što je Vespa klub na simboličan način odlučio obilježiti ulazak Hrvatske u EU i dovesti još jednu manifestaciju u buzetski stari grad, istaknuo je gradonačelnik Siniša Žulić.

- Bili smo jedni od inicijatora sadržaja turističkog predznaka koji se zadnjih godina odvijaju u starogradskoj jezgri, a ljepote staroga grada, na čijim je ulicama krasno vidjeti oldtimere, prepoznali su i vespisti, rekao je predsjednik Mjesnog odbora Buzet - Stari grad Goran Jambrošić.

Susret počinje ovog petka u Kopru u 18 sati na Titovom trgu. U 20 sati je otvorenje izložbe "Povijest Vespe". Vespisti se u starom gradu Buzetu očekuju u subotu oko 14 sati i tu će se zadržati dva sata. Razgledat će Zavičajni muzej i povijesnu jezgru, a jedna grupa obići će Hum.

Program se nastavlja u Kopru gdje će se u 18 sati upriličiti parada kroz grad. U nedjelju vespisti kreću prema Piranu i Portorožu, a manifestacija završava u Kopru u 13.30 sati podjelom nagrada. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter