Stare razglednice Labinštine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakladnicka kuca "Mathias Flacius" tiskala je kalendar za 2012. godinu u kojemu je svaki mjesec popracen starom razglednicom s Labinštine iz kolekcije publicista Marijana Milevoja. Prilika je to da cijele godine, uvijek iznova opažajuci neku pojedinost, razmatramo što je od nekoga mjesta prije niza desetljeca postojalo i kako se do danas promijenilo.

Sijecnju je dodijeljen 107 godina stari pozdrav iz Plomina upucen "alla mia cara Angelica". Na crno-bijeloj fotografiji snimljenoj s mjesta današnjeg groblja, što je onda kao i danas bila najbolja pozicija za smještanje gradica u fotografski kadar, na prvi pogled nema razlika, ali Plominjani ce se zabaviti tražeci ih.

Veljacu prati fotografija Kršana na kojoj se na cesti uz zgradu koja je i danas najveca u naselju nalazi parkiran jedan od prvih automobila. Nije fordov "T - model", ali ima jednako cetvrtast krov. Fotografija vodene plohe i blatnjavog plicaka Cepickog jezera na listu mjeseca ožujka izaziva posebno zanimanje. Poslana je 1901. godine, što znaci da je najvjerojatnije snimljena krajem 19. stoljeca. Recimo i da je krajem 2012. godine 80. obljetnica "otcepljivanja" jezera i njegovog pretvaranja u najvece istarsko polje.

Uz mjesec travanj stoji slika Barbana, prizor koji se jedva razlikuje od današnjega kada u naselje ulazimo iz smjera Žminja: u prvom planu crkva Sv. Antuna i zgrada s današnjom trgovinom, a u drugom Vela vrata i crkva Sv. Nikole.

Uz svibanjsku stranicu nalazi se fotografija labinskog Titovog trga, Borga ili Crca s pogledom na starogradsku jezgru. Gradani u povorci fotografirani su tijekom tijelovske procesije.

Plomin luku s nizom privezanih jedrenjaka ispred rive snimljenu prije 101 godine iz Klavra sa suprotne strane zaljeva teško je prepoznati. "Viele gruesse von einen Radenausflug" otkriva da ju je poslao izletnik na biciklu.

Razglednica je to koja prati lipanj, a uz srpanj stoji nešto slicno: parobrod vezan uz glavu rabacke rive ceka na ukrcaj boksita. U pozadini tek sedam zgrada. Danas nemoguc prizor nalazimo i na kolovoškoj stranici: veliki parobrod privezan je desnim bokom uz rivu na Trgetu, a pramac mu je usmjeren na drugu stranu zaljeva. Obje fotografije datiraju u sredinu 30-ih godina.

Skromna je retuširana fotografija Sv. Nedelje (Nedešcine) koja prati rujan. U središtu su crkva i zvonik, a oko njih nekoliko zgrada. Vjerojatno se austrougarski fotograf pitao ima li uopce smisla raditi tu razglednicu, ali danas smo mu na tome zahvalni.

Picance ce posebno zanimati kako im je gradic izgledao prije stotinu godina, 1912. godine, snimljen s mjesta današnjeg njegovog novog dijela. Zanimljivo je da je jarko obojanu razglednicu poslao Melchiore Corelli, kasnije posljednji labinski gradonacelnik pod talijanskom vlašcu.

Nakon Picna uz listopad, slijedi Koromacno uz studeni. Na snimku s mora nacinjenom pocetkom 30-ih godina u prvi mah necemo primijetiti dvije bitne razlike u odnosu na isti pogled danas, kraci dimnjak cementare i zvonik uz današnji društveni dom, koji je bio zamišljen kao crkva.

Godina završava razglednicom netom izgradena Raše. Sve je isto kao danas, osim što je grad "gol", pustih vrtova i bez drvoreda.


Podijeli: Facebook Twiter