Stare mape Kanfanarštine u galeriji Malenica

S otvaranja izložbe "Stare mape Kanfanarštine"- načelnik Sandro Jurman i prof. Marko Jelinić
S otvaranja izložbe "Stare mape Kanfanarštine"- načelnik Sandro Jurman i prof. Marko Jelinić

U kanfanarskoj galeriji Malenica, otvorena je izložba "Stare mape Kanfanarštine", koju su postavili prof. Marko Jelenić i David Meden iz Udruge Dvegrajci.

Riječ je naime, o deset mapa koji se tiču samog naselja Kanfanara, odnosno sela Marići, Burići i Maružini i koje je sastavila komisija zadužena za izmjeru daleke 1819. godine.

- Izložene mape predstavljaju katastarske mape Franciskanog katastra, odnosno prve sustavne izmjere Istre i Kanfanarštine, rekao je na otvaranju izložbe Marko Jelenić, pojasnivši i da je nakon preuzimanja bivšeg Mletačkog posjeda austrijska uprava željela dobiti uvid u stvarno stanje na terenu i vlasničke odnose na Poluotoku.

- Osnovna želja nove vlasti bila je porezna reforma koja se teško mogla provesti bez sređivanja zemljišnih knjiga. Izmjera je naređena od strane cara Franje I., te i započinje u vrijeme Carstva, pojasnio je Jelenić. 

Inače, fond Franciskanskog katastra koji se tiče područja Kanfanara čuva se u Državnom arhivu u Trstu, a digitalne kopije u Državnom arhivu u Pazinu. Mještani i svi zainteresirani, deset mapa posvećenih području Kanfanara moći će razgledati slijedeća dva tjedna. Organizatori ove atraktivne izložbe su Udruga Dvegrajci i Općina Kanfanar. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter