Stare kočarice u tren oka odlaze u prah


Grajfer drobi u prah ono što je netko mukotrpno gradio, starim drvenim kočama doslovno pucaju rebra, nestaju u tren oka. Svakom čovjeku od mora taj prizor izazove grop u štumigu. Ali tako je to kada država, uz svesrdnu podršku Europske unije, krene u borbu protiv pretjeranog izlova ribe u Jadranskom moru. Birokrati to zovu trajnom obustavom ribolovnih aktivnosti, odnosno scrapingom.

Danas su u Tehnomontovom brodogradilištu u prah poslani Bova iz Plomin Luke i Brusnik iz Malinske, dvije stare kočarice, čiji su se vlasnici našli među 18 onih koji su na prvom natječaju dobili novac da se s tim brodovima povuku iz posla. Mogli su se odlučiti i na prenamjenu, od starih ribarica napraviti izletnički brod, ali očito u tome nisu vidjeli računicu. Teško je održavati drvo, pogotovo kad je tuklo more 60-ak godina. Toliko su prosječno stari brodovi koji dolaze u Tehnomont na uništavanje.

Sutra je na redu Sirena iz Dubrovnika. Zbog nje će i Divić morati potegnuti do Tehnomonta. Riječ je o koči dugačkoj 26 metara, istisnine 160 tona u punom plovnom stanju. Morali su je olakšati, skinuti svu opremu s nje da bi je Divić uopće mogao izvaditi iz mora. Ribari, prema pravilima igre, mogu pokupiti gotovo sve sa svojih brodova. To čine oni koji ostaju u ribarstvu s nekim drugim brodom. Ostali motore daju u staro željezo. I od toga se da nešto zaraditi.

Tehnomont naravno nije negativac u ovoj priči. U brodogradilištu samo rade ono što znaju, a, kako bi rekao njihov rukovoditelj odjela za remont Zdenko Bakiš, u posljednje vrijeme u šali prozvan Terminator, Tehnomont jako dobro zna graditi brodove pa ih još lakše zna i uništiti. No, pulsko brodogradilište je tek jedno od šest na hrvatskoj obali koje posjeduje certifikat Hrvatskog registra brodova da može uništavati brodove i pritom zbrinuti otpad na propisan način.

Do prije mjesec dana jedino je pulsko brodogradilište bilo ovlašteno za taj posao.

Kao što smo već pisali, među 18 ribara koji su dobili novac za uništavanje brodova, četvorica su iz Istre. Pulskom će brodogradilištu ribari platiti između osam i deset posto od dobivenih potpora za obavljanje tog posla. Dakle, ako su dobili milijun kuna, između 80 i 100 tisuća ostaje Tehnomontu. (B. ŽIŽOVIĆ, snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU U ČETVRTAK.


Podijeli: Facebook Twiter