Stare garniture u novom ruhu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sjedace garniture srce su svake terase i uvelike definiraju njezin izgled. No, garnitura sama po sebi ne predstavlja bitno vizualno i estetsko obogacenje eksterijera. To cine svi oni mali ili veci dodaci - poput stolnjaka, jastuka, vaza, tanjura i zdjela, svijecnjaka i svijeca te zavjesa - koji namještaj, a i cijelu terasu, odijevaju u boju, dezen i teksturu. Razlog tome su neutralne i "plošne" boje garnitura, obicno bijela, tamnozelena ili, pak, prirodna nijansa drva. Nakon nekog vremena, pod utjecajem sunca i drugih atmosferilija, te boje blijede, gube svoj sjaj i punocu. Uz malo "uradi sam" vještine i nešto vremena, možemo, medutim, takav namještaj preobraziti u sasvim nove komade, koji vibriraju bojom, dekoriraju i unose razigranost u eksterijer. Uz ove jednostavne preinake postaje suvišno kupovanje novog namještaja ili, pak, dodatnog asesoara, buduci da su stolice i stolovi vec sami po sebi dovoljno živahni i zanimljivi. Za preobrazbu pletene stolice, drvene klupe ili, pak, citave garniture potrebno je opskrbiti se bojom u željenim nijansama, kistovima, stensilima, i maskirnom trakom. Ovisno o složenosti dekoracije bit ce potrebno više ili manje vremena za realizaciju. No, vec i vrlo jednostavni oblici, poput pruga, krugova ili cvjetnih motiva izrezanih u stensil, sasvim su dovoljni za postizanje dojmljivih dekorativnih rezultata.

Pletena foteljica ili stolica zaživjet ce novim životom uz nekoliko "ruka" boje. Fotelju treba najprije dobro ocistiti od prašine ili masnoce te posprejati bijelom bojom u spreju. Potrebno je nanijeti tri "ruke" bijele boje i nakon svakog bojanja boju pustiti da se osuši. Motiv ruže možemo izvuci iz knjižica s gotovim stensilima, ali ga možemo i sami izraditi. Olovkom iscrtamo ili kopiramo željenu ružu na tvrdi ili plasticni papir. Nakon toga izrežemo rupe tamo gdje su latice i listici, ostavljajuci podeblji rub oko svake latice i lista. Stensil pricvršcujemo za stolicu uz pomoc samoljepive trake i bojimo rupe kistom u crvenu boju. To cinimo tapkanjem vrhom kista, a ne uobicajenim mazanjem kako bismo izbjegli da boja ude pod stensil. Iz istog razloga boja ne smije biti previše tekuca i ne smije je biti previše na kistu. Isti efekt postici cemo i korištenjem crvene boje u spreju, pazeci pritom da boja ne izlazi izvan površine stensila. Listice sprejamo u zelenu boju. Kako bismo ružama podarili više života i dubine, možemo ih naknadno dovršiti rukom iscrtanim detaljima - nijansiranjem latica i listova.

Nije potrebno imati skup vrtni namještaj kako bi terasa izgledala privlacno. Plasticne se garniture mogu naci posvuda i svojom su cijenom svima pristupacne. Vrlo su prakticne, lako se održavaju i skladište. Jedina im je mana - boja. Uglavnom su bijele, ponekad zelene. Medutim, boje proizvedene upravo za bojanje plastike nude mogucnosti novog, šarolikog izgleda. Njima možemo realizirati vlastite dekoracije i dati osobni pecat ovim inace sasvim anonimnim garniturama.

Osim uobicajenih geometrijskih motiva i cvjetnih dezena, natpisi nam takoder nude velike mogucnosti dekorativnih rješenja. Za notu orijentalnog i egzoticnog, možemo reproducirati cak i kineske ili japankse ideograme. Smirene boje i minimalisticki karakter dekoracije pretvorit ce i najobicniju drvenu stolicu u elegantni i profinjeni komad namještaja.

Pomalo ostarjela i izblijedjela drvena vrtna klupa zaživjet uz malo novih boja. Najprije treba dno i okvir klupe obojiti u neku snažnu boju po želji. Nakon toga obojimo letve na naslonjacu u nekoliko razlicitih boja. Kako bismo dodatno naglasili rezultat, klupu upotpunimo jastucima s ponovljenim prugastim dezenom.


Podijeli: Facebook Twiter