Stare fotografije Ližnjana i Ližnjanaca

Uspomena iz školske 1960./61. godine
Uspomena iz školske 1960./61. godine

Proteklog tjedna, za proslavu Sv. Martina, zaštitnika Ližnjana, u svečanoj sali zgrade Općine postavljena je izložba starih fotografija s ližnjanskog područja. Rezultat je to natječaja koji je u proljeće pokrenula Turistička zajednica Ližnjana s ciljem prikupljanja starih, privatnih slika Ližnjana, Šišana, Muntića, Jadreški i Valture te mještana u obiteljskom okruženju, na proslavama, u svakodnevnim obvezama.

Fotografije sa zapisima

Uz fotografije su vlasnici ili autori bili dužni i tekstualno opisati prizor, popisati fotografirane osobe, objasniti kontekst u kojem su snimljene i slično. Kako kaže Natali Palko Zirdum, voditeljica ureda TZ-a, cilj je bio vjerodostojnije prikazati živote, običaje i vjerovanja predaka, a jednog će dana te priče, u tekstu i slici, predstavljati i temelj za izradu monografije ližnjanske općine.

Natječaj je formalno trebao biti okončan 30. rujna, no poziv TZ-a vlasnicima i autorima fotografija da im ustupe slike otvoren je i dalje.

- Ne, nismo izabirali najbolje fotografije, ali smo ljudima koji su nam ih slali dali nekakav dar. Nastavljamo s prikupljanjem fotografija i dalje kako bismo od njih jednog dana napravili reprezentativnu zbirku, rekla je Palko Zirdum.

Prema onom što je izloženo na izložbi, najviše pristiglih fotografija snimljeno je od 30-ih do 60-ih godina prošlog stoljeća. Prikazuju stanovnike općine Ližnjan na radnim zadacima, na svojim imanjima, u školama, društvenim aktivnostima… Jedna od atraktivnijih fotografija prikazuje posadu ribarskog broda "Klen" u ližnjanskoj lučici iz 1961. godine.

Grojze sv. Jakova

Brod je bio u vlasništvu izolskog Delamarisa, a njegovu posadu ili kipaj, kako bi rekli po domaću, činili su Slavko Grbin (kapitan), Ernesto Grbin, Benjamin Ravnić, Jure Vojnić, Martin Grbin, Đermano Balde, Josip Lorencin, Anton Dorić i Ivan Vojnić kojeg nema na fotografiji. Zanimljivo je da je uz fotografiju dano više podataka o brodu i ribarenju, ali i nadimak i zaduženje svakog člana posade.

Masovno su pred fotoaparatom pozirale i djevojke - slika iz 1953. prikazuje domaćinski tečaj u Ližnjanu s polaznicama fotografiranima na Vrhu, dok se u pozadini vidi ližnjanska obala. Ana Balde, koja ju je ustupila, kao i mnoge druge slike, napisala je da su tečaj u svojoj kući vodile sestre Ljudmila i Marija Vodinelić, zatim popis svih djevojaka na slici (uz ime i prezime navodi i nadimke), što su na tečaju radili i ostalo.

Iz svog je albuma Balde ustupila i fotografiju prodavača grožđa zvanog "grojze sv. Jakova" iz 1941. na kojoj su Marija Fedel i Alessio Klunić. Tu je i slika pod nazivom "Tri prijateljice" s Marijom Klunić, Stanom Perković i Ljudmilom Vodinelić iz 1940. ili fotografija goveda iz Medulina koja su u Ližnjan 1966. dovela intradu za samliti u brašno.

Fundus Zajednice Talijana

Nije to sve što se može pogledati na izložbi - još je puno fotografija i portreta nastalih neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Uz to, prikazane su i fotografije iz fundusa Zajednice Talijana iz Šišana koje čuvaju veliku zbirku snimaka s prijelaza iz 19. u 20. stoljeće. Nerijetke su iz tog razdoblja obiteljske slike na kojima otac obitelji pozira među djecom u uniformi austrougarske vojske.

- Fotografije će se moći pogledati do kraja mjeseca. Tko god da je zainteresiran neka nam se obrati u ured Turističke zajednice pa ćemo otvoriti salu, poručila je Natali Palko Zirdum. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter