Stara šminka puna bakterija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje je pokazalo da je sadržaju prosjecne torbice za šminku rok trajanja prošao prije 4 godine, a neke žene znaju imati ruž ili sjenilo i po 15 godina nakon predvidenog vremena za korištenje.

Vecina žena nije svjesna cinjenice da njihova torbica za šminku može biti uzgajalište bakterija te da kozmeticki proizvodi, baš kao i hrana, ne traju zauvijek.

Tijekom vremena bakterije mogu uci u šminku, a njih cete kasnije nanositi na lice gdje mogu izazvati iritacije, a moguce i infekcije. Naime, istraživanje je pokazalo da je sadržaju prosjecne torbice za šminku rok trajanja prošao prije 4 godine.



Z
ašto ne duže od propisanog roka
Cetkice starih maskara mogu postati uzgajalište bakterija koje ce izazvati upalu ocnih spojnica. Ruž kojem je prošao rok trajanja može izazvati suhocu usnica, iritacije, ljuštenje pa i neke gore simptome. Prljavi kistovi i mikroorganizmi koji se razmnožavaju na njima mogu uzrokovati herpes, favus i neke druge infekcije koje mogu izazvati razvoj mjehurica ili odebljanje i ljuštenje kože.

No, neke žene znaju imati ruž ili sjenilo i po 15 godina nakon predvidenog vremena za korištenje. Cetkice starih maskara zbog toga mogu postati uzgajalište bakterija koje ce izazvati upalu ocnih spojnica. Ruž kojem je prošao rok trajanja može izazvati suhocu usnica, iritacije, ljuštenje pa i neke gore simptome. Prljavi kistovi i mikroorganizmi koji se razmnožavaju na njima mogu uzrokovati herpes, favus i neke druge infekcije koje mogu izazvati razvoj mjehurica ili zadebljanje i ljuštenje kože.

Zapravo, šminka se ne bi trebala koristiti vec 6 mjeseci nakon otvaranja, a žene priznaju da ih cuvaju u prosjeku 1 godinu.



Prije 5 godina EU je donio pravilnik da svi kozmeticki proizvodi nose oznaku trajanja. Mnogi proizvodaci su zato napisali koliki je "period nakon otvaranja" proizvod siguran za korištenje.

No, istraživanje britanskog Debenhamsa, pokazuje da 89 posto žena ni ne zna da takve informacije mogu naci na proizvodu, ne razumiju ih ili ih ne mogu procitati jer su tako sitno odštampane.



I tako se sjenila i rumenila ciji je rok trajanja nakon otvaranja u prosjeku nekih 18 do 24 mjeseci cuvaju prosjecno 180 mjeseci, a to je 15 godina. Ruž cije vrijeme korištenja istjece u prosjeku za 2 godine cuva se barem 10.

Uz sve to 68 posto žena kaže da proizvode zamijeni tek kad ih potroši - bez obzira na vrijeme kad su ih prvi put poceli koristiti. Dodatnih 72 posto žena nikad ne pere spužvice ili kistove.


Podijeli: Facebook Twiter