Stara škola u Tribanu postaje prenoćište za planinare

Dobitnici gradskih priznanja s plaketama
Dobitnici gradskih priznanja s plaketama

Buje su svečanom sjednicom Gradskog vijeća obilježile Dan grada, a najvažniji trenutak bila je dodjela nagrada ovogodišnjim laureatima koji su to zaslužili svojim radom, znanjem i zalaganjem.

Medaljom Grada nagrađeni su Vesna Kovačević, ravnateljica Crvenog križa Bujštine - za razvitak i širenje ugleda grada, te osobni doprinos i kvalitetni rad u ovoj humanitarnoj udruzi. Medalju je dobio i glazbenik Goran Kauzlarić, poznatiji kao Griff, za dugogodišnju glazbeno-kulturnu aktivnost i promidžbu Buja glazbom i tekstom na istrovenetskom, te poznati vinar Giorgio Clai - za promociju grada kroz razvoj ekološkog vinarstva i proizvodnju vrhunskih vina.

Priznanja najzaslužnijima

Plaketu Grada dobio je bujski ogranak Matice hrvatske - za izdavačku djelatnost, digitalizaciju publikacija koje predstavljaju nematerijalnu kulturnu baštinu Bujštine i očuvanje čakavskog dijalekta i narječja, te regija Veneto - za višegodišnje sufinanciranje obnove kulturnih spomenika i istrovenetskog dijalekata na ovom području. Nagradu Grada za životno djelo dobio je Ivan Štiglić, gospodarstvenik, dugogodišnji direktor tvrtke BIFIX i uspješni sportski djelatnik.

Gradonačelnik Edi Andreašić osvrnuo se na sve važne događaje tijekom godine, te gradnju kapitalnih projekta na području Grada. To su rotor Valanari vrijedan 5,5 milijuna, zasigurno najveća investicija koju su realizirali zajedno s Hrvatskim cestama, dovršen mjesec i pol prije predviđenog roka. Dovršena je i treća faza sanacije i rekonstrukcije kule Sv. Martina u starogradskoj jezgri, uz pomoć Istarske županije, Ministarstva kulture i regije Veneto, te uređen park groblja u neposrednoj blizini.

U tijeku je izgradnja kanalizacijskog sustava i pročistača u naselju Kršete, investicija vrijedna 4,5 milijuna kuna koja se financira IPARD mjerom i trebala bi biti gotova do travnja iduće godine. Također, za projekt rekonstrukcije ulice 1. svibnja izrađen je glavni projekt prema kojemu su troškovi puno veći od planiranog, te su u fazi traženja načina financiranja putem fondova.

- Početkom godine iz programa IPA SLO-HR odobren je projekt rekonstrukcije škole u Tribanu s prenamjenom u prenoćište za bicikliste i planinare. Radi se o projektu Parenzana Magic u kojemu smo zajedno s Istarskom županijom, Gradom Porečom, Općinom Motovun, te slovenskim općinama Koper, Izola i Piran iz fonda dobivamo 76.800 eura, dok smo se za drugi dio sredstava kandidirali putem natječaja Ministarstva turizma i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji su nam ovih dana potvrdili sufinanciranje od 250 tisuća kuna, a nadamo se i učešću Istarske županije, rekao je Andreašić.

Zajedno do EU fondova

Najavio je kako su dobili ukupno 600 tisuća kuna sredstva od Fonda za zaštitu okoliša za sufinanciranje programa korištenja obnovljivih izvora energije obiteljskih kuća. Dodao je kako su riješeni imovinsko pravni odnosi s državom za poslovnu zonu Mazurija, te je ishođeno rješenje Ministarstva poljoprivrede kojim se 7,3 hektara zemljišta predaju u vlasništvo Gradu Bujama nakon uplate naknade od 1,2 milijuna kuna.

Andreašić je podsjetio i na sve manje projekte i zahvate koji su realizirani za poboljšanje standarda života građana, poput asfaltiranja, uvođenja javne rasvjete i dodatnih programa za sve životne dobi, te pozvao sve građane i poslovne subjekte da sudjeluju u kandidiranju na dobivanju sredstava za projekt iz europskih fondova.

Među brojnim uglednim uzvanicima, saborskim zastupnicima, gradonačelnicima, načelnicima i predstavnicima javnih institucija bili su u dvorani Pučkog otvorenog učilišta zamjenica župana Giuseppina Rajko, koja je Buježima čestitala njihov dan. U kulturno-umjetničkom programu sudjelovali su ovogodišnji laureat Goran Griff i klape Castrum Veneris, Kaštelanke i Speranza. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter