Stara škola u Novoj Vasi naocigled propada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sramota i ruglo! Tako se ukratko može opisati izgled stare, derutne i za prolaznike opasne škole u centru Nove Vasi pokraj Brtonigle, koja vec dva desetljeca sustavno propada pred ocima prolaznika. Ta je tema više puta bila na Opcinskom vijecu Brtonigle, a na zadnjoj je sjednici vijecnike zanimalo je li dogovorena sanacija s vlasnicima zgrade - Osnovnom školom Rivarela iz Novigrada i Istarskom županijom.

Predsjednik vijeca Franco Cattunar veli da su vec bezbroj puta s vlasnicima dogovorili da ce školu dati Opcini na korištenje na 99 godina, ne bi li je sami mogli obnoviti, ali još se ništa nije dogodilo. Najavio je da ce na vijecu opet raspravljati o tome i uskoro poslati protestne dopise svima, pa i Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta, od kojeg ce zatražiti da hitno nešto poduzme.

- Vec sam deset puta sa sadašnjim i bivšim nacelnicima bio u Županiji i svaki smo se put dogovorili da ce stara zgrada biti prepuštena Opcini, jer bismo je željeli urediti za društvene djelatnosti, odnosno imali bismo prostore za podrucnu školu, mjesni odbor, jaslice ili nešto slicno. Ali, nikako da se to realizira, a škola samo što se nije raspala.

Školski odbor Rivarele svaki put daje negativnu ocjenu i cak traži od nas u zamjenu dva-tri stana u Novigradu, što je apsurdno. Ne znam više što uciniti, rekao je Cattunar.

Brtonigla je, poucena dosadašnjim negativnim iskustvima, za svaki slucaj u svom proracunu osigurala 200 tisuca kuna za sanaciju krovišta i još sto tisuca za izradu elaborata rekonstrukcije.

Problem se vuce vec 25 godina, otkad je nastava ukinuta. Onomad je škola bila u opcinskom vlasništvu, ali je ondašnja mjesna zajednica odlucila prenijeti je novigradskoj školi, koja je još tada govorila da ce u nju nešto investirati, podsjetio je Cattunar. Zatim je prizemlje zgrade dano u zakup za mjesnu prodavaonicu, koja je vrata zatvorila prije sedam, osam godina, jer se fasada raspadala. Sada bi trebalo, za pocetak, dva milijuna kuna da se popravi krov, a još toliko za kompletnu rekonstrukciju.

Cattunar je zakljucio da nema namjeru odustati, jer mnoga djeca iz Nove Vasi putuju svaki dan u školu u druga mjesta. Nastavit ce borbu za spas starog zdanja, za što ima podršku mještana i opcinskog nacelnika.


Podijeli: Facebook Twiter