Stara škola postala Speleo-kuca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vodicama je svecano otvorena Speleo-kuca, prva takve vrste u Istri i Hrvatskoj. Selo smješteno u blizini hrvatsko-slovenske granice, na sjeverozapadu Cicarije koja obiluje speleološkim objektima, postat ce sjedište medunarodnog znanstveno-edukativnog centra, uporište svih speleoloških aktivnosti na pogranicnom podrucju. Speleo-kucu simbolicno je, rezanjem vrpce, otvorila nekadašnja ucenica škole, 69-godišnja Palmira Buterin, rodena Poropat.

- Speleo-kuca okosnica je buducih znanstvenoistraživackih aktivnosti u istraživanju krša, njegovoj zaštiti i unapredenju, ali i lokacija za provedbu brojnih multidisciplinarnih edukativnih programa bilo sa osnovnoškolsku, srednjoškolsku ili fakultetsku populaciju te edukativne programe strukovnih udruga, rekla je voditeljica projekta Ljiljana Dravec.

- Novouredeni projekt pomoci ce puno i Speleološkom savezu da se i u jednoj dimenziji zaštite i spašavanja, može kvalitetnije djelovati posebno u zimskim i ekstremnim uvjetima, istaknuo je dožupan Vedran Grubišic. Naglasio je da se u županijskom proracunu za iducu godinu planira preko 30 posto prihoda od EU-projekta.

Ukupna vrijednost projekta je 652.444 eura, a najveci dio toga iznosa, oko 1,2 milijuna kuna, usmjeren je u rekonstrukciju napuštene stare školske zgrade u Vodicama. Izvodac radova bila je tvrtka Tekol Teri iz Rijeke dok je nadzor povjeren tvrtki Ucka - konzalting iz Pazina.

Opci ciljevi projekta su osiguranje zaštite i unapredenje stanja speleoloških objekata, jacanje suradnje i zajednicko djelovanje hrvatskih i slovenskih institucija u domeni zaštite okoliša.

Medunarodni tim strucnjaka je od srpnja 2010. godine provodio ciljana istraživanja znacajnih objekata na projektnom podrucju, po šest na hrvatskom i slovenskom dijelu Istre, rekao je koordinator projekta Bruno Kostelic. Otkrio je da se planiraju nove aktivnosti u europskim projektima. Razmišlja se osnažiti centar s jednim laboratorijem dostupnim istraživacima. U zgradi je moguc smještaj za 22 osobe na terenskoj nastavi.

- Jedna od aktivnosti koja je za nas zaštitare okoliša veoma znacajna je izrada web GIS aplikacije o speleo-objektima u Istri, rekao je Kostelic.

U Vodicama je premijerno prikazan dokumentarni film o provedenim biospeleološkim istraživanjima autora Marka Racana, ARTIMI Video produkcije.

Speleo-kuca, složili su se svi prisutni, mogla bi barem udahnuti život u Cicariju, podrucju s velikom depopulacijom. U teritorijalno najvecoj istarskoj opcini živi svega cetristotinjak žitelja.


Podijeli: Facebook Twiter