Stara navika, novo upozorenje

 Ivica Jurkić i Florentin Matei  (S. VRANČIĆ/ CROPIX)
Ivica Jurkić i Florentin Matei (S. VRANČIĆ/ CROPIX)

''Na semaforu je sada sve izjednačeno, Bezjak dva – Gavranović dva'', našalio se službeni spiker na Rujevici nakon četvrtog pogotka Riječana u mreži susjeda iz Pule. Roce je do kraja utakmice samo ublažio poraz, zabivši iz jedne od rijetkih prigoda premijerni ovosezonski pogodak, no osjećaj nelagode u redovima Istre 1961 time se teško mogao potisnuti.

Nakon što vas protivnik, bez obzira što se radi o kvalitativno nadmoćnoj Rijeci, slomi s dva pogotka u prvih sedam minuta, pa vas u ostatku dvoboja više puta nasamari s podsmijehom, zaista nije lako suspregnuti gorčinu.

– Što ćeš kad oni imaju Tomasova i Bezjaka koji te izbezume svojim kretnjama, čas su ispred, čas iza tebe, razvuku ti linije pa se ti snađi. Onda se još ubaci Gavranović i eto problema, koliko god pokušao biti koncentriran, teško ih je pratiti – moglo se čuti nakon utakmice pred svlačionicom Istre 1961. Stoji činjenica da Riječani imaju ubojitu navalu koju nije lako zaustaviti, ali opet...

Već u trećoj minuti tresla se greda, nakon sedme mreža po drugi put, gotovo svaki napad sijao je opasnost za nesigurnog golmana Ivušića, i tako sve do trećeg pogotka (28') poslije kojeg se domaćin primirio i poštedio gosta veće katastrofe. Bilo je i kasnije prilika za Rijeku, četvrti gol, još jedna greda, ma puno, puno toga. Puno i - previše.

Dijelom je Riječanima u korist išla i taktička postavka Puljana koji su u susret krenuli s rasporedom 4-4-2 i probali biti kreativni, ali ih je već nakon prvih pokušaja sasjekla ubojita domaća kontra. Ni nakon šokantnih 2:0 nisu se povukli, pokušavši se vratiti u utakmicu, no bezuspješno. Svaki izlazak preko centra bio je kontra-opasnost, nudio se prostor igračima Rijeke sve do poluvremena kad je promjenom formacije izgubljeni vezni red ipak donekle zgusnut. Utakmicu je trebalo što bezbolnije privesti kraju, a sad ju treba i što prije zaboraviti.

Težak poraz posebno je znakovito odjeknuo u kontekstu dolaska novog trenera Gorana Tomića koji je nekoliko sati ranije potpisao jednogodišnji ugovor i pohitao na Rujevicu kako bi na djelu snimio kadar kojim raspolaže. Ne znamo što je dogovorio i uvjetovao u razgovoru s klupskim rukovodstvom, a tek će od utorka zasjesti za stol s tehničkim direktorom Žikovićem i krenuti u daljnju realizaciju prijelaznog roka, ali u svakom slučaju ovaj mu poraz ide u prilog kao snažan argument pri insistiranju na ojačavanju kadra.

Upravo je Tomić igračima poručio: ''Zaboravite što je bilo, odmorite dva dana, a potom krećemo u novu sezonu.'' Dva poraza u uvodna dva kola nisu razlog za paniku, ali s teretom prošlosezonskog niza i posljedicom pritiska javnosti, svakako su poziv na prevenciju pri kompletiranju momčadi. Prvi mobilizacijski korak učinjen je smjenom trenera, no prije nego što se osjete konkretni pomaci koje bi Tomić trebao donijeti, valjalo bi pod svaku cijenu ugrabiti pokoji bod. Naime, raspored nije zahvalan (stiže Lokomotiva, pa Hajduk u Splitu) i nikako ne bi bilo dobro u uvodu zakačiti ''fenjer'' i steći status gubitnika, jer u tom slučaju sve će postati puno teže nego što objektivno jest. Pa čak i s eventualnim pojačanjima koja se čine neophodnima za ozbiljno nadmetanje kakvo klupski čelnici zagovaraju. (Dameo RAMIĆ-KOVAČIĆ)

 

 


Podijeli: Facebook Twiter