Stara foto garda u Batani

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "Aktualno 2+60", prije dvije godine osmišljena je kao projekt - žirirana bijenalna izložba najboljih recentnih fotografa Sekcije za fotografiju ULUPUH-a na zadanu, ali široku i sveobuhvatnu suvremenu temu - aktualno, otvorena je u Centru vizualnih umjetnosti, fotogaleriji Batana.

Buduci da se ove godine izložba poklopila sa 60. godišnjicom postojanja i djelovanja ULUPUH-a unutar koje je sekcija fotografa jedna od najaktivnijih, izložba je dobila i svoj ovogodišnji naziv.

Likovna kriticarka, ujedno i autorica koncepcije izložbe Višnja Slavica Gabout, naglasila je da je posebna pažnja pridana pojedinim znacajnijim vrhunskim majstorima "starije garde" hrvatskih fotografa cija je aktualnost upravo u tome što su do danas ostali jednako aktivni, priznati i prepoznatljivi, ne umanjujuci, a niti svojim djelima stojeci na putu suvremenosti izricaja cijele plejade novih i svježih "fotografskih snaga".

- Fotografije ovih autora gotovo nikad nisu namještene. Uglavnom su to spontane situacije koje fotografi reagiraju svojim preciznim i likovno osjetljivim okom, koje zna pronicljivo gledati i nepogrešivo uocavati ne samo zanimljive cjeline, nego i detalje, likovne odnose i opticke zakonitosti, kazala je Gabout.

Autori fotografija su Stanko Abadžic, Zoran Alajbeg, Janko Belaj, Boris Berc, Jelena Blagovic, Marija Braut, Saša Cetkovic, Matej Dokic, Ljubo Gamulin, Biljana Gaurina, Virgilio Giuricin, Denis Gržetic, Romeo Ibriševic, Željko Jelenski, Saša Karolyi, Ivica Kiš, Damir Klaic, Aleksandar Kosanovic, Dražen Lapic, Danijela Lušin, Tomislav Maric, Alan Matuka, Luka Mjeda, Karmen Orlic, Vladimir Pfeifer, Berislava Picek, Tomislav Rastic, Hrvoje Serdar, Maja Strgar Kurecic, Igor Šeler, Vladimir Šimunic, Dragutin Škreblin, Erika Šmider, Zvonimir Tanocki, Siniša Uštulica, Saša Vadanjel, Ante Verzotti, Zlata Vucelic, Ivo Vucetic, Zvonimir Zagoda i Andrija Zelmanovic.

Organizator izložbe, koja je u svibnju bila postavljena u muzeju Mimara u Zagrebu, je ULUPUH, a suorganizatori Galerija Batana u Rovinju i Narodni muzej u Labinu. Izložba traje do 30. rujna, a potom seli u Labin.


Podijeli: Facebook Twiter