Stanovnici Velog Vrha na udaru pljačkaša

Ulica gdje je opljačkano najviše obiteljskih kuća (M. ANGELINI)
Ulica gdje je opljačkano najviše obiteljskih kuća (M. ANGELINI)

"Dok sam mirno spavao u svom krevetu, pljačkaš je ušao u moju kuću, ispreturao ladice, ormare, pretražio džepove jakni i kaputa, zavirio u sve novčanike u torbama, pokupio sav novac i nakit koji je pronašao te, vrativši sve na mjesto, mirno izašao kroz ulazna vrata", priča je to jednog od 20-ak stanovnika Velog Vrha koji se posljednjih dana suočavaju s valom provalnih krađa koje su se zaredale u tom pulskom naselju.

Kvartovska dežurstva

U posljednjih mjesec dana ondje je naime opljačkano više od 10-ak kuća, neke po čak dva puta, i strah i očaj zavladali su Velim Vrhom. Nitko više ne spava mirno, a osjećaj straha i nelagode zbog činjenice da im je netko loših i opasnih namjera bio u kući, ne može nadoknaditi ni obećanje policije da će pojačati ophodnje. Više od 10-ak opljačkanih odlučili su se stoga organizirati, obavijestiti javnost i susjede da budu na oprezu, a spremni su, bude li potrebno, uvesti međusobna kvartovska dežurstva.

- Iako nam je nanesena znatna šteta, ukradeni su zlato, novac, prijenosna računala, razbijena su nam vrata i prozori, najveća je nevolja taj osjećaj nemoći i pomisao da netko, tko se ne ustručava ući u kuću i kada zna da ste unutra, slobodno hoda i pljačka po vašem domu, kaže nam jedan od opljačkanih (podaci poznati redakciji) i pokazuje nam mjesto kuda je lopov ušao.

Kaže nam da živi u ulici u kojoj postoji javna rasvjeta, kuće su jedna do druge, gledaju jedna drugoj u prozore, no to nije spriječilo pljačkaša da uđe u kuću i pokrade. Najgore od svega, kaže nam, taj netko je znao da smo u kući, čak pet automobila je bilo parkirano ispred kuće, i u jednom od stanova je bilo upaljeno svjetlo.

Uzeo samo novac

- Ušao je kroz prozor od kupaonice, prošetao po kući, uzeo novac iz novčanika koji su bili u torbama i izašao kroz ulazna vrata. Za to vrijeme mi smo spavali u sobi. Prije nego je izašao, sve je uredno vratio na mjesto tako da nismo odmah ni primijetili da smo pokradeni, ispričao nam je opljačkani i dodao da je zanimljivo da lopov nije uzeo cijeli novčanik, ni kartice, već samo novac. Gotovo isti scenarij je kod svih opljačkanih - uredno posložene stvari koje je pomaknuo, ukradena samo gotovina te eventualno zlato i vrijednosti koje je pronašao.

- Ja sam pljačkaša zatekao u krađi. Kretali smo na skijanje i rano sam se probudio, oko 5 sati i zatekao sam ga kako pokušava pobjeći, kaže nam još jedan od nedavno opljačkanih s Velog Vrha, kazavši da je osjećaj neugodan, tim više što se u njegovu kuću vraćao čak dva puta. Prema onom što je vidio, kaže da se radi o starijem muškarcu, sporijih kretnji. Veli da je u kuću ušao kroz balkonska vrata, obivši ih odvijačem, a izašao je uredno kroz ulazna vrata i otišao.

Opljačkani stanovnici Velog Vrha stoga upozoravaju sve građane, posebno one u ulicama Braće Leonardelli, Paduljskog puta, Sponzine ulice i Samaghera gdje su krađe najučestalije, da budu na oprezu, obrate pažnju na susjede i svakako obavijeste policiju. Zbog terora s kojim su suočeni, mnogi su prisiljeni ugrađivati alarmne sustave i kupovati pse jer više nisu sigurni u svom domu. Pozvali su stoga sve nadležne u pomoć. (Nera SOFTIĆ, snimio Manuel ANGELINI)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter