Stanovnici Červar Porta traže rušenje ili obnovu starog hotela

Stanište crnih tartufa ispod novogodišnjeg drvca (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Stanište crnih tartufa ispod novogodišnjeg drvca (G. ČALIĆ ŠVERKO)

"Hitno, a najkasnije u roku od godinu dana tražimo da se devastirani hotel Marina u Červar Portu obnovi i stavi u funkciju, ili da ga se proda uz obavezu novom vlasniku da ga renovira u najhitnijem roku, ili da ga se sruši i na tom mjestu uredi park", piše u tekstu peticije koju je potpisalo 1.314 vlasnika stanova i kuća u tom porečkom naselju. Peticiju su žitelji najprije uputili vlasniku hotela, porečkoj hotelijerskoj kompaniji Plava laguna, a onda i Gradu, odnosno gradonačelniku Lorisu Peršuriću, te Vladi i Ministarstvu turizma. A ne bude li ni to pomoglo, inicijator peticije Đuro Benko kaže da su tekst već dali na prijevod i poslat će ga Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Maćehinski prema Červaru

Inicijativa pokrenuta prije mjesec i pol dana rezultirala je četverodnevnim prikupljanjem potpisa. U tekstu peticije stoji kako je Červar Porat za vrijeme Domovinskog rata podnio veliku žrtvu, pruživši utočište prognanicima i izbjeglicama iz Hrvatske i BiH za koje je hotel Marina bio prihvatno središte. Červar Porat bio je izložen pljački, provalama i drugim oblicima devastacije, što je vlasnicima kuća i stanova nanijelo ogromnu štetu.

- Kad su prognanici prije više od 20 godina napustili hotel, ostala je samo prazna devastirana građevina. Unatoč brojnim apelima za obnovom, Plava laguna od tada se ponaša društveno neosjetljivo i neodgovorno, kažu u inicijativnom odboru pod vodstvom Đure Benka.

Potpisnici peticije mišljenja su da bi Plava laguna, ukoliko nema novca za obnovu, hotel trebala prodati, kako bi se Červar prestalo obnavljati samo sredstvima njegovih stanovnika.

- Upozoravamo na činjenicu da Plava laguna ima društvenu odgovornost te nas nema pravo podcjenjivati i tretirati kao građane drugog reda. U ostvarivanju vlastitih interesa kompanija je dužna uvažavati i naše. Jednako tako, očekujemo da i Grad Poreč promijeni svoj maćehinski odnos prema Červaru, u kojem, primjerice, ne postoje ambulanta ni vrtić, iako potreba postoji, veli Benko.

Dodaje da više ne prihvaćaju pravno neutemeljene priče iz Plave lagune da je glavni problem neriješeno turističko zemljište (hotel se, naime, nalazi na državnoj zemlji), jer "kako su se inače svi drugi hoteli u Poreču obnovili". K tome, ističe Benko, Plava laguna ima u Červaru još puno poslovnih prostora koji su izvan funkcije. Na kraju je kazao da ih najviše smeta što je u zadnjih godinu dana iz Červara u druge države otišlo stotinjak mladih, a obnovom hotela s 200-tinjak postelja, bazenima i drugim sadržajima, što bi potaknulo i druge investicije, moglo se otvoriti dosta novih radnih mjesta. "Červar ima ogroman turistički potencijal i iz Istre zaista nitko ne bi trebao odlaziti u potragu za poslom", smatra Benko.

Rješenje prije naredne sezone

Voditeljica Ureda za odnose s javnošću u Plavoj laguni Eva De Zan Prusina kaže da su početkom srpnja angažirali zaštitara da bi osigurali maksimalnu sigurnost prolaznika koji se kreću oko tog nekadašnjeg hotela.

- Također, očistili smo područje i oko hotela te stavili repelent zbog navoda da su se u njegovoj blizini pojavile zmije. Već neko vrijeme sagledavamo pravne i praktične mogućnosti, u suradnji s Gradom, a zaključke do kojih smo došli predstavit ćemo Nadzornom odboru kompanije nakon čije bismo odluke poduzeli daljnje korake. Slažemo se da je potrebno što prije pronaći adekvatno rješenje, po mogućnosti prije naredne sezone, stoji u odgovoru Eve De Zan Prusina. (Tanja KOCIJANČIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter