Stanovi u programu stambenog zbrinjavanja

Sredstva za gradnju vratila bi se prodajom stanova za 1.320 eura po kvadratu (M. ANGELINI)
Sredstva za gradnju vratila bi se prodajom stanova za 1.320 eura po kvadratu (M. ANGELINI)

Već prolazi peta godina otkako su izgrađena 24 stana za državne i lokalne službenike i namještenike u Valdebeku, a još su uvijek prazni. Kako doznajemo od predsjednika Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Hrvatske Borisa Pleše, stanove su namjeravali prodati, no interesa za kupnju zasad nije bilo.

- Pokušat ćemo ih ponuditi kroz program stambenog zbrinjavanja koje provodi Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje. Naime, doznajemo kako im je na području Pule potrebno pet stanova različitih površina te ćemo se kandidirati na njihov natječaj te ih tako pokušati prodati. Njihove će službe procijeniti jesu li stanovi zadovoljavajuće kvalitete i površine. Ukoliko odgovaraju, sklopit ćemo sporazum i utvrditi cijenu. Trenutačan je stav sindikata da se stanovi ne daju u najam, no ipak nije ni ta mogućnost u potpunosti isključena. Premda bi to onda donijelo nove situacije, odnosno probleme. U konačnici, otvoreni smo i za druga rješenja, samo da prodaja konačno krene, rekao je Pleša.

Navodi nadalje da je cijena kvadrata utvrđena na temelju utrošenih sredstava, te je vrijednost četvornog metra procijenjena na 1.320 eura, no nije fiksna, a mogla bi biti i niža.

- Ukoliko bismo ih prodali po ovoj cijeni, vratili bismo uložena sredstva. Situacija na tržištu je teška, prodaja nekretnina ne ide, a činjenica je i da su stanovi napravljeni u najgore moguće vrijeme, zaključio je Pleša.

Nažalost, ta je cijena kvadrata od 1.320 eura previsoka, odnosno nedostižna onima za koje su stanovi izgrađeni. Naime, mjesečna primanja državnih službenika vrlo su niska i ne bi mogli pratiti rate kredita.

Spomenimo da je za gradnju ovih kvalitetnih stanova na državnom zemljištu koje je Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika otkupio za 900 tisuća kuna, ukupno uloženo 16 milijuna kuna. Stanovi su prosječnih površina između 55 i 60 kvadrata, dok su u prizemlju oni s nešto većom kvadraturom namijenjeni osobama s invaliditetom. (S. ROJNIĆ SINKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter