Stanovi se ne prodaju, a male trgovine se zatvaraju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Hrvatskoj je najgore stanje i najveća nelikvidnost u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji, trgovini na malo i ugostiteljstvu, što pokazuju i podaci o dugovima tvrtki iz tog sektora koje su zatražile predstečajnu nagodbu. Grane poput građevine i trgovine, na kojima se temeljio kakav-takav rast dok ga je bilo, najgore su pokleknule pred krizom, a nije zaustavljena ni dugogodišnja agonija prerađivačke industrije bez koje će Hrvatska teško popraviti svoj izvoz.

Prema riječima Milana Damijanića, direktora jednog od najvećih istarskih građevinskih poduzeća u visokogradnji - pazinskog "Vladimira Gortana", u Istri se u ovom trenutku nalazi nekoliko velikih građevinskih tvrtki u stečaju, poput pulske Istragradnje, no nitko zasad nije zatražio predstečajnu nagodbu.

- Situacija u istarskom građevinarstvu i dalje je vrlo teška, posebno u sektoru visokogradnje gdje nema poslova, posebno onih velikih. U zadnjih pola godine u Istri nije objavljen ni jedan natječaj u javnoj nabavi za poslove vrijedne od tri do pet milijuna eura. Stanogradnja je u potpunosti zastala, izgrađeni stanovi se i dalje teško prodaju. Gradi se samo na top lokacijama uz more i to gotovo isključivo apartmani, kazao je Damijanić.

Kao i u ostatku zemlje, i u Istri se trgovina na malo teško nosi s krizom. Trend zatvaranja malih trgovina i dalje se nastavlja.

Luana Kadum, predsjednica Ceha trgovaca pri županijskoj Obrtničkoj komori, ističe da je prošle godine zatvoreno 205 trgovina, a otvoreno ih je 148. U prva tri mjeseca ove godine zatvoreno ih je već 50, a otvoreno 38. Razloge velikog broja zatvorenih trgovina ona djelomično vidi i u fiskalizaciji, koja je za male trgovce postala obavezna od početka travnja, no glavni razlozi leže u neimaštini kupaca te monopolu velikih trgovačkih lanaca. (J. MARIĆ, V. KAPELOTO)

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter