Stanovi pojeftinili samo pet posto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U prvom polugodištu ove godine prosjecna cijena cetvornog metra novog stana u Hrvatskoj iznosila je 12.684 kune, što je za tek 5,2 posto manje u odnosu na drugo polugodište 2008., odnosno za svega 5,3 posto manje u odnosu na cijelu prošlu godinu. Podatak je to Državnog zavoda za statistiku, koji u obzir uzima samo stanove koje su prodavala trgovacka društva i ostale pravne, ne i fizicke osobe.

Uzme li se u obzir, medutim, i prosjecna cijena stana koji je, u okviru Programa društveno poticane stanogradnje (POS) prodavala Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), prosjecni je kvadrat bio za 302 kune jeftiniji. Naime, cijena cetvornog metra stana koji je prodavao APN iznosila je u prvom polugodištu ove godine 7.028 kuna, što je za gotovo 45 posto manje od prosjecne cijene komercijalnog stana, no kako su ti stanovi u ukupnom broju prodanih sudjelovali sa svega 5,3 posto, pojeftinili su prosjecan kvadrat na 12.382 kune ili otprilike 1.696 eura. Drugim rijecima, više stanova iz POS programa znacilo bi i znacajnije snižavanje, odnosno rušenje prosjecne cijene cetvornog metra stana opcenito.

U prvih šest mjeseci ove godine APN-ovi stanovi nešto su i poskupjeli, za 7,3 posto u odnosu na drugo lanjsko polugodište, i to jednako u Zagrebu kao i ostalim naseljima u Hrvatskoj, odnosno za 5,8 posto u odnosu na cijelu 2008. godinu.


Podijeli: Facebook Twiter