Stanovi pojeftinili, kupaca ni za lijek

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad cijena nekretnina, slaba prodaja stanova, stagnacija u graditeljskom sektoru, nedostatak investicija i velike zalihe neprodanih stanova definitivno su obilježili proteklu godinu barem kada je rijec o tržištu nekretnina.

Premda cijene nikada nisu bile niže, kupaca je lani bilo na kapaljku, a najbolje su prolazili oni s gotovinom kojima su prodavatelji nerijetko izlazili ususret dodatno spuštajuci cijene jer nije se trebalo naganjati s bankama i papirologijom.

- Ne ponovila se 2010.! Bila je to užasna godina. Uz nikakvu prodaju, bio sam prisiljen otpustiti i troje djelatnika. Ozbiljnih kupaca nije bilo, a najviše je na vidjelo izašao nesrazmjer cijena. I dok je u samom centru Pule moguce kupiti stan za 1.200 eura po kvadratnom metru, stanovi iste velicine u Rovinju dosežu i trostruko višu cijenu, veli vlasnik pulske agencije za nekretnine te ocekuje da ce se pozitivan pomak na tržištu ipak dogoditi na proljece.

Predstavnik porecke agencije veli da su cijene danas napokon postale realne. Iluzorno ih je, kaže, dalje pumpati jer i strani kupci nisu blesavi i dobro znaju da za cijenu istarskog stana bez problema mogu kupiti slican u Becu.

Da bi prodaja trebala krenuti, uvjeren je predstavnik još jedne agencije iz Pule koji je rekao da bi tržište dodatno trebalo živnuti zbog skorašnjeg ulaska Hrvatske u EU.

- Što se tice prošle godine, ja se ne žalim. Kupaca je bilo, doduše ne kao prije, ali ih je bilo. Stanovi su se prodavali, a dobro je što se za optimalnu kvadraturu danas stvarno nudi realna cijena, zbog cega mogu reci da smo dosegnuli nivo gradevinske vrijednosti stana, veli te dodaje da ovu godinu ocekuje s velikom dozom optimizma.

Oglašeni stanovi u Puli prodaju se po cijeni od 600 do 1.800 eura po cetvornom metru. Cak se može pronaci primamljiva ponuda za stan od 76 kvadrata po cijeni od 45 tisuca eura, no moguce ga je koristiti tek po isteku ugovora o doživotnom pravu korištenja za dvije osobe koje još uvijek žive u tom stanu. U relativno bizarnom oglasu cak je objavljena godina rodenja korisnika stanova, valjda da bi kupci mogli izracunati kada bi mogli useliti.

Medu oglasima nude se i "odlicne prilike", medu kojima vrijedi istaknuti prodaju stana kod Mornarickog parka velicine 82 kvadrata za povoljne 62 tisuce eura, odnosno za 756 eura po kvadratu. S druge pak strane, stan na Verudi površine 46 kvadrata prodaje se za 83 tisuce eura.

Da je kupnja kuce ponekad daleko isplativija, svjedoci i oglas u kojem se za 114 tisuca eura prodaje odmah useljiva kuca u Cabrunicima velicine 270 kvadrata, koja uz to ima i 840 kvadrata okucnice. (D. BAŠIC-PALKOVIC).

PROCITALI STE SKRACENU VERZIJU TEKSTA. VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD NEDJELJE.


Podijeli: Facebook Twiter