Stanovi pojeftinili, ali se ne prodaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako cijene stanova u vecem dijelu Hrvatske padaju - u odnosu na 2008. i 2009. godinu radi se o osjetnom pojeftinjenju - potražnja za nekretninama ne prati ovaj trend. Medutim, ta slaba potražnja ne utjece na dodatno pojeftinjenje stanova vec oni drže cijene koje su prosjecnom Hrvatu i dalje nedostižne.

Na posljednjem susretu strucnjaka iz nekretninskog biznisa receno je, izmedu ostalog, da je u Hrvatskoj trenutno na tržištu izmedu 10 i 15 tisuca stanova, vrijednih oko milijardu i pol eura, koji cekaju kupce. Oni pak ne dolaze jer je ekonomska situacija takva da gradani nemaju novca, otežano je kreditiranje, a uza sve to, i što je najveci problem cijene stanova ustvari nisu znatnije padale.

Agencije za posredovanje u prometu nekretninama, pak, ocekuju da ce u 2012. godini cijene stanova još padati, i to u prosjeku za osam posto, a cijene kuca za oko 10 posto. I ovdje kao najveci problem za volumen prodaje isticu problem kreditiranja i visokih kamatnih stopa, a na tržište nekretnina poseban utjecaj nece imati niti ulazak Hrvatske u Europsku uniju.

Prema indeksu cijena nekretnina za studeni, koje je objavio portal www.centarnekretnina.net, cijene stanova u Splitu pale su od studenog prošle, do studenog ove godine, za 5,9, a u Rijeci za 2,7 posto, pri cemu su splitski stanovi za 50 posto skuplji od rijeckih.

Dok je, naime, u studenom prošle godine prosjecna cijena "kvadrata" stana u Splitu iznosila 2.569 eura, tijekom ovog studenog iznosila je 2.417 eura, što je 50 posto više od prosjecne cijene stana u Rijeci, od 1.592 eura. U studenom prošle godine kvadrat u Rijeci koštao je 1.636 eura, u Osijeku pak 1.055 eura. Buduci da su stanovi u godini dana pojeftinili i u Zagrebu, za cetiri posto, na sadašnjih 1.746 eura, to znaci da su poskupjeli samo u Osijeku, za gotovo devet posto, na prosjecnih 1.150 eura po cetvornom metru. Najskuplji zagrebacki stanovi, oni na Medvešcaku, od 2.360 eura, još uvijek su jeftiniji su od prosjecnih splitskih. Kad su apartmani u pitanju, najskuplji su oni u Dubrovacko-neretvanskoj županiji, gdje prosjecna cijena iznosi 2.298 eura/m2 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 2.546 eura. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Licko-senjskoj županiji sa cijenom od 1.648 eura po cetvornom metru. Prosjecna tražena cijena stana na Jadranu ista je u odnosu na prošli mjesec, i iznosi 1.808 eura, što je pak za tri posto niže u odnosu na prošlu godinu. (B. MRVOŠ PAVIC/NL)


Podijeli: Facebook Twiter