Stanmeyerovi migranti novinska fotografija godine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografija afričkih migranata na mjesečini američkog fotografa Johna Stanmeyera osvojila je prvu nagradu na najprestižnijem svjetskom natjecanju fotoreportera, objavili su u petak organizatori nagrade World Press Photo.

Novinska fotografija godine 2013. prikazuje manju skupinu afričkih migranata na obali mora u Djiboutiju, osvijetljenih samo mjesečinom, kako drže svoje mobitele u zraku pokušavajući uhvatiti jeftiniji signal iz susjedne Somalije.

Stanmeyer je fotografiju snimio u veljači 2013. na plaži u Djiboutiju, tranzitnoj postaji za migrante iz Somalije, Etiopije i Eritreje koji pokušavaju otići u zapadne zemlje u potrazi za boljim životom. Fotografija je objavljena u National Geographicu.

Organizatori su objavili da Stanmeyerova fotografija ukazuje na brojna globalna otvorena pitanja. "Ona otvara raspravu o tehnologiji, globalizaciji, migracijama, siromaštvu, otuđenju, ljudskom rodu", rekla je članica stručnog žirija Jillian Edelstein.

World Press Photo je nagradio ukupno 53 fotografije u 18 kategorija, a na natječaj za nagradu prispjelo je ukupno gotovo 100 tisuća novinskih fotografija, radova više od 5.700 fotoreportera iz 132 zemlje svijeta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter