Stanjen turisticki proracun

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine državni turisticki proracun nije tako izdašan kao protekle. Škare nove Vlade dotakle su i Ministarstvo turizma, kojem je skinuto 35 milijuna kuna, te proracun za ovu godinu iznosi 204,4 milijuna kuna.

Treba istaknuti da od tog iznosa cak 90 milijuna ide Hrvatskoj turistickoj zajednici, što je za pet milijuna kuna manje nego lani, oko 60 na dospjele obveze po programima subvencioniranja kreditnih programa kojih više nema te 17,7 milijuna kuna na administraciju. Kada se sve zbroji, Ministarstvu i ne ostaje jako puno novca u novcaniku, cega je svjestan i resorni ministar Veljko Ostojic.

- Ne možemo biti nerealni i tražiti ono cega nema. Svoje cemo aktivnosti rješavati u okviru sredstava koje imamo, transparentno putem javnih natjecaja, kratko je ovogodišnji proracun komentirao Ostojic, koji smatra da bi javni turisticki sektor, što se financija tice, bio još jaci kada bi postojala jaca sinergija izmedu sustava turistickih zajednica, gdje se kriju velike svote novca.

Medutim, zbog nepostojanja jace suradnje medu njima te vece kontrole na svim razinama, cesto se taj novac rasipa umjesto da se usmjerava u ono što je hrvatskom turizmu trenutno najpotrebnije.

U ovogodišnjem proracunu najvece uštede napravljene su na troškovima administracije, što se odnosi na rashode za zaposlene i ugovore o djelu, i to za oko 3,1 milijun kuna.

Smanjeni su i troškovi reprezentacije, a u potpunosti je "skinuto" financiranje poznatih Dana hrvatskog turizma, godišnjeg okupljanja turisticke struke za koju je, primjerice, 2010. utrošeno 3,2 milijuna kuna. U Ministarstvu objašnjavaju da ce se manifestacija financijski pokriti iz budžeta HTZ-a te da ce njen obim i program ovisiti o trenutnoj financijskoj situaciji. (B. BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter