Stanje u novinarstvu sve teže

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na susretu s predstavnicima medija u Rijeci i predsjednik Sindikata novinara Hrvatske (SNH) Anton Filic i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND) Zdenko Duka su ocijenili da je stanje u hrvatskom novinarstvu jako loše, a da se tome treba pokušati suprotstaviti cvršcom suradnjom unutar struke.

Susretu je nazocio i predsjednik Europske federacije novinara (EFJ) Arne Koenig koji je rekao da je stanje u novinarstvu u cijeloj Europi sve teže i zbog gospodarske krize kao i promjenama u novinarstvu. Place se stalno smanjuju, a prava novinara u izvještavanju i zaštiti izvora se stalno nastoje smanjiti.

Tvrdnja da se antiteroristickim zakonima štiti sigurnost te da se zbog toga može nadzirati komunikacija, otkrivati izvore informacija i sl. je laž. Istina je da nas samo žele snažnije nadzirati, rekao je Koenig isticuci da svaka novinarska organizacija u pojedinoj zemlji treba pritiskati politicare kako bi se u parlamentima zaštitila sloboda i sigurnost novinara.

Anton Filic je kazao da položaj novinara u Hrvatskoj nikada nije bio lošiji. Cilj sastanka je pridobiti nove clanove SNH i HND kako bi se pokušalo poboljšati stanje u struci, rekao je Filic. Istaknuo je napore SNH na sklapanju nacionalnog kolektivnog ugovora za tu granu.

SNH je spreman organizirati štrajk novinara ako se ne postigne dogovor o kolektivnom ugovoru. Moramo upozoriti na negativnosti da se ne bi dogodilo kao u "Vjesniku", gdje je prošlih godina bilo nedovoljno otpora stanju u mediju medu novinarima i urednicima pa se sad moraju opravdavati zašto nisu reagirali glasnije, rekao je Filic.

Govoreci o "Vjesniku", Filic je kazao da se sindikat zalaže da te novine opstanu. Zdenko Duka je rekao kako HND ocekuje promjene zakona o medijima, HRT-u i Hini. HRT ceka preustroj, a kako je ocijenio Duka, Informativni program HTV-a nije na dovoljno visokoj razini, posebno istaknuvši središnji dnevnik. I HND smatra da Vjesnik zaslužuje još jednu šansu, rekao je Duka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter