Stanje u mljekarstvu alarmantno

(G. MEHKEK/CROPIX)
(G. MEHKEK/CROPIX)

Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora predložio je proizvođačima mlijeka, Ministarstvu poljoprivrede i prerađivačima da u resornom ministarstvu nastave pregovore u cilju pronalaska načina da se situacija u tom sektoru riješi.

Zaključak je to s današnje tematske sjednice saborskog Odbora za poljoprivredu na kojoj se razgovaralo o problematici u poljoprivredi s naglaskom na sektor stočarstva i proizvodnju kravljeg mlijeka, uz sudjelovanje predstavnika udruga poljoprivrednika.

Predstavnici proizvođača ukazali su kako je stanje u sektoru alarmantno, kako sa sadašnjom otkupnom cijenom mlijeka proizvođači ne mogu preživjeti, farme se gase i ukoliko se nastave negativni trendovi Hrvatska će ostati bez domaće proizvodnje mlijeka.

Miroslav Kovač iz Koordinacije udruga proizvođača mlijeka sedam županija kaže kako je cijena mlijeka od 2,40 kune po litri nezadovoljavajuća jer je trošak proizvodnje od 4,20 do 4,50 kuna. Otkupna cijena mlijeka, ističe, trebala biti vezana uz EU 27, traže promjenu parametara vezanih uz kakvoću mlijeka, traže od države dodatnu intervenciju u iznosu od 30 lipa po litri, mjesečnu isplatu 'povijesnog prava' od 50 lipa po litri. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter