Stanje u Libiji katastrofalno

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni tajnik Arapske lige Amr Musa izjavio je u srijedu da je stanje u Libiji "katastrofalno", dok se istodobno ministri vanjskih poslova zemalja clanica te organizacije okupljeni u Kairu pripremaju odbiti svaku stranu vojnu intervenciju u Libiji. "Stanje u Libiji je katastrofalno i mi ga ne možemo tolerirati", rekao je Musa na tom sastanku na kojem su sudjelovali ministri ili predstavnici 22 clanice Arapske lige.

Šef Musina ureda Hišam Jusef ranije je rekao da ce diplomati odbaciti svaku stranu vojnu intervenciju protiv režima Moamera Gadafija, opciju koju je predvidio Zapad nakon nasilja u kojem je poginulo najmanje tisucu ljudi. "Vijece Arapske lige donijet ce rezoluciju u kojoj ce naglasiti arapsko odbacivanje svake strane vojne intervencije u Libiji, kao i njezinu podršku jedinstvu i sigurnosti na libijskom teritoriju", najavio je.

Amerikanci i Europljani trenutacno raspravljaju o mogucoj vojnoj intervenciji u Libiji ili o uspostavi zone zabrane leta iznad nje kako bi sprijecili Gadafijeva bombardiranja oporbenih uporišta.





Libijski celnik Moamer Gadafi izjavio je i u srijedu da on nije predsjednik države pa niti ne može podnijeti ostavku na svoju dužnost i ustvrdio da u Libiji nema unutarnjih problema, unatoc tome što je izgubio veliki dio zemlje koji je sada pod kontrolom ustanika. Po njegovim rijecima, svijet ne razumije libijski sustav "izravne demokracije". Moraju progledati oni koji misle da Libijom vlada netko drugi, a ne narod, rekao je. Takoder je rekao da je spreman razmotriti ustavne i zakonske promjene bez nasilja.

Gadafi je odbacio nova izvješca o prosvjedima u Libiji, a za nerede je okrivio Al Kaidu i kazao da se preuvelicava broj žrtava jer je u nasilju zapravo poginulo samo 150 ljudi. Po stranim procjenama, u Libiji je možda živote izgubilo oko 2000 ljudi. "Na istoku zemlje uopce nema prosvjeda", odlucno je rekao Gadafi. "Celije Al Kaide napale su snage sigurnosti i uzele njihovo oružje, a drugacije vijesti su izašle u svijet s postaja i iz agencija koje nisu imale svoje novinare u Libiji", kazao je.


Podijeli: Facebook Twiter