Stanje u Homsu sve je strašnije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Price koje cujemo o Homsu sve su strašnije, ljudima nedostaje temeljnih namirnica", upozorava Amnesty International koji je zatražio u petak da humanitarne agencije imaju hitan pristup opkoljenom sirijskom gradu. Homs, gdje je baza pobunjenika protiv režima, intenzivno napadaju snage predsjednika Bašara al Asada.

AI istice da je dobio imena 465 osoba ubijenih u Homsu od pocetka vojne ofenzive u gradu 4. veljace. "Sirijske vlasti moraju hitno prekinuti to granatiranje i omoguciti kompletan, hitan i neometen humanitarni pristup zahvacenim zonama", dodaje Amnesty.

Granatiranje i pucnjava uništili su elektricnu mrežu i kanalizaciju. U poljskoj bolnici ostao je samo jedan lijecnik za njegu svih ranjenika u cetvrti Baba Amr, izvješcuje Amnesty.

"Humanitarne potrebe stanovništva u Homsu sve nas više brinu i rastu iz sata u sat", kaže glasnogovornik Medunarodnog odbora Crvenog križa Hicham Hassan.

Nekoliko desetaka zemalja okupilo se danas u Tunisu na medunarodnoj konferenciji o Siriji. SAD, europske i arapske zemlje dogovaraju nacin da navedu Asada da dopusti pristup humanitarnih agencija Homsu.

Saveznice Sirije, Rusija i Kina, nisu na tom sastanku, kojeg je sirijska televizija nazvala okupljanjem zemalja koje su "simbol kolonijalizma" i "povijesni neprijatelji Arapa".

Bivši glavni tajnik UN-a Kofi Annan, koji je u cetvrtak imenovan zajednickim izaslanikom Ujedinjenih naroda i Arapske lige za krizu o Siriji, objavio je u petak da ocekuje suradnju svih strana.

U represiji u Siriji ubijeno je oko 7.600 ljudi od ožujka 2011., prema podacima sirijskih organizacija za ljudska prava. (Hina/AFP, GI)


Podijeli: Facebook Twiter