Stanje na Bregani normalizirano

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon prolaska većeg broja migranata i izbjeglica preko graničnih prijelaza Bregana i Harmica proteklih dana stanje na hrvatsko-slovenskoj granici se normalizira, a odgođena je i izvanredna sjednica slovenskog parlamenta o izbjegličkoj i migracijskoj problematici, objavili su jutros slovenski meidji.

Umjesto danas, sjednica parlamenta o sigurnosnim aspektima migrantske krize i njenim posljedicama za Sloveniju održat će se u srijedu, s čime se složila i oporba koja je tražila sazivanje. Predsjednik parlamenta Milan Brglez kazao je da će se rasprava održati iza zatvorenih vrata, a za javnost će se otvoriti samo glasovanje o zaključcima.

Sjednicu su prošlog tjedna, odmah nakon ulaska u Sloveniju prvog većeg broja migranata iz Madžarske i Hrvatske zatražili demokršćanska stranka Nova Slovenija (NSI), te Slovenska demokratska stranka (SDS) koju vodi bivši premijer Janez Janša. Iako Janšu uglavnom lijevi mediji u Sloveniji znaju nazivati "slovenskim Orbanom" koji voli zagovarati radikalna rješenja, ne vjeruje se da će on tražiti dodatno angažiranje vojske u sadašnjoj krizi nego se založiti za dobivanje dodatnih potpora i garancija Sloveniji iz Bruxellesa u njenim nastojanjima da i dalje štiti schengensku granicu i kontrolira tokove migranata.

Slovenska policija navela je da je stanje na Bregani i Harmici jutros normalizirano, ali su slovenski organi i dalje u pripravnosti za mogući novi dolazak većeg broja izbjeglica. Kako prenose slovenski mediji, Slovenija očekuje da Hrvatska neće nekontrolirano upućivati veći broj izbjeglica i migranata kako se dogodilo u petak i subotu, te očekuju da bi na Breganu idućih dana moglo doći najviše 3000 onih koji žele preko u Austriju i Njemačku.

Slovenski ministar financija Dušan Mramor izjavio je jučer da je vlada iz rezervi proračuna za ovu godinu već osigurala 5,8 milijuna eura za upravljanje migracijskom krizom, a mediji navode da se očekuje i pomoć Bruxellesa, te pojedinih europskih država.

Kako je jutros javio Slovenski radio, veći dio izbjeglica koji je proteklih dana došao u Sloveniju već je prešao u Austriju koja je jučer i tijekom noći prihvaćala migrante iz Slovenije preko graničnog prijelaza Šentilj, te odbila primiti samo njih desetak. Prihvatni centar slovenske policije u Brežicama trenutačno je potpuno prazan i spreman za prihvat novih izbjeglica i migranata, bude li potrebno.

Unatoč djelomičnoj normalizaciji prilika na prijelazima, željeznički promet između Slovenije i Hrvatske i dalje je obustavljen unatoč upozorenjima trgovačkih i transportnih tvrtki da zbog toga i obustave teretnog prometa cestama zbog stanja na Bajakovu nastaje velika ekonomska šteta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter