Stanje Jovanke Broz malo se poboljšalo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zdravstveno stanje Jovanke Broz blago je poboljšano nakon intenzivne terapije i njege primjenjene jučer i tijekom noći, priopćeno je u subotu iz kliničkog centra Srbije (KCS), gdje je udovica bivšeg jugoslavenskog predsjednika Josipa Broza Tita primljena u petak popodne u izuzetno teškom stanju.

"Nakon intenzivne terapije i njege, koji su primjenjeni jučer i tijekom noći, došlo je do blagog poboljšanja svijesti", navodi se u priopćenju KCS-a. Istaknuto je međutim da Jovanka Broz i dalje ima poremećaj krvnog tlaka i pulsa, te da je pod stalnim nadzorom i podvrgnuta intenzivnom liječničkom tretmanu.

Jovanka Broz primljena je u bolnicu u polusvjesnom stanju, sa dekubitnim ranama i većom ranom na grudnom košu, a ravnatelj bolnice Zlatibor Lončar priopćio je da prvi rezultati pretraga ukazuju i na početak sepse. Jovanka Broz ima 89 godina i od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

Prije nepunih mjesec dana u seriji tekstova "Blic" je prenio njezinu ispovijed o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktično, u kućnom pritvoru. Sa Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA.

U srpnju 2009. godine tadašnji ministri unutarnjih poslova Ivica Dačić i socijalne skrbi Rasim Ljajić uručili su Jovanki Broz osobne dokumente - putovnicu i osobnu iskaznicu, koje nije imala skoro tri desetljeća. "Ovo mi znači puno", rekla je tada Jovanka Broz, naglasivši da je sretna jer sad može putovati, što je Dačić prokomentirao riječima kako to nije "ništa posebno, svatko na to ima pravo". "Za mene jest", rekla je Jovanka Broz, koja je, prema pisanju medija, bez osobnih dokumenata od Titove smrti 1980. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter