Stanić, The Cyborgs i Mezcal Moon na Bluespringu

The Cyborgs
The Cyborgs

Tri vrsna blues benda nastupit će sutra na četvrtom izdanju novigradskog Bluespring festivala. Koncert počinje točno u 21 sat u novigradskoj kinodvorani, a nastupit će labinski Mezcal Moon, zatim renomirani gitarski jazz virtuoz Elvis Stanić sa svojim Power triom te talijanski The Cyborgs.

Organizator festivala Denis Makin kaže da je ulazak na festival besplatan te najavljuje vrhunsku blues svirku.

Subotnji nastup talijanskog The Cyborgs bit će njihovo prvo predstavljanje u Hrvatskoj, a riječ je o konceptualnom sastavu koji, osim interesantne svirke, ima i intrigantan scenski nastup. Naime, oni kažu da dolaze iz 2110. godine gdje nema više bluesa kao ni glazbe, a žive bez sunca i bez snova. Oni putuju iz stoljeća u stoljeće ne bi li sakupili informacije o bluesu u nadi da ga održe do njihovog doba i tako spase svijet od mraka. Na koncertima uvijek nose maske, te Cyborg One pjeva, svira gitaru i drži zarazni ritam, a Cyborg Zero svira bubanj te lijevom rukom svira i bass klavijaturu. Njihova glazba opisana je kao "prljavi" elektro blues, a iako ih je samo dvoje, zvuče kao band u punom sastavu. Valja napomenuti i da sviraju diljem Europe te često nastupaju kao predgrupa izvođačima poput Iggyja Popa.

Elvis Stanić predstavlja se s novim glazbenim projektom pod nazivom Power Trio. Ovaj projekt vezan je uz istraživanje subkulturnih glazbenih idioma 60-ih i 70-ih godina 20. stoljeća koji su, kroz umjetnike blues i rock izričaja, u velikoj mjeri formirali jazz današnjice. Tako će na novigradskom koncertu Elvis Stanić Power Trio, uz Stanićeve autorske skladbe, izvesti i repertoar sastavljen od klasika iz ere Woodstocka, autora poput Jimija Hendrixa, Erica Claptona i drugih, no ove skladbe će dobiti potpuno novo ruho uz interpretaciju i neizbježni autorski potpis Elvisa Stanića te talijanskog bubnjara Paola Muscovija i američkog pijanista i hammond orguljaša Joea Kaplowitza.

Labinski Mezcal Moon je nastao početkom 2011. kada su se Mauro Černjul Mova, Željko Glavičić Žik i Mauro Širol nakon godina poznanstva odlučili na blues avanturu. U početku su svirali obrade, no ubrzo su se odlučili za autorski rad te snimili album "Mothertongue". Ovaj heavy blues album sniman je u labinskom studiju "Sound Temple", objavljen je u izdanju Spona Recordsa. Autor pjesama je Mauro Černjul Mova, a producent Marko Širol.

Na dosadašnjim izdanjima Bluespring festivala nastupili su brojni etablirani blues izvođači, poput Mikea Sponze, Boba Margolina, Joyce Youille, Meene Cryle and Chrissa Fillmorea, Verveta, Delta Blues Ganga i drugih. (T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter