Štanderi ratuju s redarima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nedavno su umaški komunalni redari izdali kazne, teške ukupno 40 tisuca kuna, investitoru i odgovornoj osobi zbog izvodenja gradevinskih radova tijekom ljetne sezone. U Puli su, medutim, gradevinski radovi tijekom turisticke sezone dozvoljeni, i to zbog jednostavnog razloga - ne postoji gradska odluka o njihovoj obustavi u ljetnim mjesecima.

Martina Šajina, zamjenica procelnika Odjela za komunalni sustav i imovinu, pojašnjava da se zabrana izvodenja gradevinskih radova, po Odluci o komunalnom redu, odnosi samo na prekopavanje glavnih prometnih pravaca u razdoblju od 15. lipnja do 1. rujna.

S obzirom na nepostojanje zabrane, tijekom ljetnih mjeseci na gradilištima privatnih investitora u Puli je itekako aktivno. Pritom je, cini se, manje važan apsurd što su ti legitimni gradevinski radovi nadomak višestambenih zgrada ili pak naselja u kojima prevladavaju apartmani u kojima turisti odsjedaju u privatnom smještaju.

Buduci da ne trebaju brinuti o buci i prašini s gradilišta, petorica pulskih komunalnih redara tijekom ljetnih mjeseci pojacano nadziru ugostiteljske terase i prodaju na javnim površinama (štandovi, stalci i slicno) te se bave uobicajenim aktivnostima kojima su okupirani tijekom cijele godine.

To se uglavnom odnosi na uklanjanje neregistriranih automobila i olupina s javnih površina, evidentiranje nelegalnih odlagališta otpada i drugih predmeta, kontrolu gradilišta i korištenja gradskih stanova te postupke u vezi zauzimanja javnih površina, postavljanja reklama, panoa, držanja životinja, prekopima, zelenim površinama, prijave nadležnim službama i drugo.

Tijekom ove godine komunalci su vodili 1.389 postupaka te izrekli 57 kazni u ukupnom iznosu od 57.650 kuna. Dakle, prosjecno tisucu kuna po kazni, koje se inace krecu u rasponu od 150 kuna do deset tisuca.

U tekucoj su se godini dosad najviše bavili postupcima u vezi sa zauzimanjem javnih površina (286) i uklanjanjem vozila u nevoznom stanju (253). Tome se može pridodati i uklanjanje vozila prisilnim putem (8) te uklanjanje olupina (15).

Komunalnih intervencija po pitanju prekopa bilo je 106, u vezi zelenih površina 109, a po pitanju držanja životinja 66. Slucajeva uklanjanja reklama, panoa i sl. bilo je 193, tome se pridodaje i 16 postupaka uslijed isticanja plakata izvan dozvoljenih mjesta, dok 337 postupaka otpada na "ostale". (G. ROJNIC)

Pravnim osobama kazne 10.000 kuna
Najvecom propisanom novcanom kaznom, u iznosu od deset tisuca kuna, kažnjavaju se pravne osobe, a i odgovorna osoba u pravnoj osobi s dodatnih tisucu kuna, zbog (izmedu ostalog) sljedecih prekršaja: prekopa javne površine bez odobrenja ili nesaniranja prekopa, nepodrezivanja zelenila koje zaklanja prometnu signalizaciju i onemogucuje prolaz pješaka, onecišcavanja ili oštecenja javne površine, držanja kopitara, peradi, pcela i zvijeri unutar granica GUP-a, sjece drveca na javnoj zelenoj površini, itd. Takve prekršaje komunalni redari mogu kazniti na licu mjesta i naplatiti kaznu bez prekršajnog naloga.


Podijeli: Facebook Twiter