Štanderi ne žele s rive

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Unatoc upozorenju da krše potpisani ugovor te urucenim upozorenjima prema kojima su se štanderi na Limskom kanalu trebali ponovno vratiti na novu lokaciju, i dalje prodaju na staroj lokaciji uz rivu. Kako kažu nemaju se namjeru seliti na nove lokacije.

Ove je sezone Natura Histrica, javna ustanova koja skrbi o zaštiti Limskog kanala, postavila nove štandove na plato podno restorana Viking te su dosadašnji vlasnici, koji su najam placali opcinama Kanfanar, Sveti Lovrec ili Vrsar, potpisali ugovore s Naturom Histricom i uredno se preselili.

Medutim, ondje su se zadržali tek desetak dana te se postupno vratili na staru lokaciju. Proteklog je tjedna sve obišla inspekcija zaštite prirode, dobili su upozorenje da se u roku od tri dana, moraju preseliti na nove štandove, no to nisu ucinili.

"Samo je jedan korisnik potpisao da je primio upozorenje pa smo ostatak poslali poštom kako bi im bili uruceni. Ovi štandovi na rivi su ruglo i moraju se ukloniti. Nismo im obecali struju. Za to su potrebna lokacijska i gradevinska dozvola i naravno više vremena, kao i za kružni tok i regulaciju prometa. Za uredenje platoa smo dobili novac od Europske banke, 130 tisuca eura, i sav najam od štandova te ulaza u Romuladovu pecinu smo ponovno uložili u Limski kanal te osigurali i dva nadzornika. Sve se uredilo prema važecim zakonima.

Ukoliko se korisnici ne presele morat cemo im otkazati ugovore, no sve cinimo prema zakonima i poštujemo proceduru. Više puta su bili opominjani, i pismeno i usmeno. Na kraju smo pozvali inspekciju zaštite prirode. I inspekcija i županijski Odjel za održivi razvoj su nas uputili da se uklone stari štandovi.

Svi štanderi znaju da krše ugovor no i dalje se inate. Uostalom, upravo zbog dobre suradnje dali smo prednost onima koji su vec koristili štandove i nismo raspisali javni natjecaj. Svih smo upoznali s vizijom kako bi štandovi trebali izgledati i svi su se složili. Nažalost, izgleda da cemo morati krenuti u drasticne mjere otkazivanja ugovora," pojašnjava ravnatelj Nature Histrice Elvis Zahtila.



Slika na Limskom kanalu istovjetna je onoj od proteklog tjedna. Samo jedan je štand otvoren na novoj lokaciji, a ostali su svi na rivi.

"Angažirali smo odvjetnika i necemo se maknuti. Preselili smo se na nove štandove u nadi da ce nam staviti i struju i vodu, no ništa nisu ispoštovali, a buduci da su nam uvjeti isti tu i tamo, a zarada tamo manja, zakon je ciste ekonomije da ostajemo tu.

Ugovori i zakoni su tu da se mijenjaju na bolje. Ako se nitko od nas nije htio preseliti to valjda nešto znaci. Nema koša, a glavni prilaz novim štandovima je zarastao u travu. Prvi je dogovor uostalom bio da cemo biti na rivi. Nove ugovore smo potpisali jer su nam stalno prijetili otkazom ugovora. Tu je rijec i o psihickoj torturi", govore nezadovoljni štanderi koji su svjesni da krše ugovor.

Napominju da ni odvjetnik kojega su angažirali nije uspio doci do ravnatelja Elvisa Zahtile. Smatraju da bi se razgovorom sa Zahtilom vjerojatno došlo do kompromisa. Ponovili su da su u nove štandove ulagali i do deset tisuca kuna.

Zahtila je kazao da štanderi imaju rok od osam dana da plate prvu ratu jer je Natura Histrica vec državi podmirila troškove PDV-a. Štanderi kažu da ce se ukoliko dode do raskida ugovora žaliti, a da ce prvu ratu platiti istog casa ako nadu zajednicki jezik. (Mihaela MEDIC)

 


Podijeli: Facebook Twiter