Standard & Poor's potvrdio Hrvatskoj kreditni rejting

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetska agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) potvrdila je u utorak važeci rejting Hrvatske za dugorocno i kratkorocno zaduživanje u stranoj i domacoj valuti BBB-/A-3, kao i negativnu prognozu.

Po mišljenju te agencije, izazovi vezani uz konkurentnost ogranicavaju potencijal hrvatskog gospodarskog rasta. Posljedica je to dijelom rigidnog tržišta rada i velikog javnog sektora koji oboje doprinose tvrdokornim deficitima u bilanci placanja.

- Ipak, cini se da je nova Vlada predana ubrzavanju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi, za što ocekujemo da ce pomoci poboljšanju izgleda za rast hrvatskog gospodarstva, navode iz agencije Standard & Poor's.

Pritom napominju da negativna prognoza odražava procjenu agencije da postoji 33 posto šanse za snižavanjem rejtinga Hrvatskoj tijekom iduce godine ako obujam i tempo provedbe reformskih napora, posebno vezanih uz tržište rada i javni sektor, ne budu dovoljni da osiguraju održivi gospodarski rast.

Ocjena transfera i konvertibilnosti ostaje nepromijenjena, u visini BBB+, objavio je u priopcenju Standard & Poor's.

Rejting koji je S&P zadržao za Hrvatsku predstavlja najnižu kategoriju rejtinga za koju ta agencija još preporucuje ulaganja.

I agencija Fitch pocetkom ožujka potvrdila je svoj važeci rejting Hrvatske za dugorocno zaduživanje u inozemnoj valuti na BBB- i za zaduživanje u domacoj valuti na BBB uz negativnu prognozu. Aktualni hrvatski kreditni rejting po agenciji Fitch na donjoj je granici investicijskog statusa.


Podijeli: Facebook Twiter