Stanciji 1904. kristalna nagrada EDEN EK-a

Nagrada EDEN za svima pristupačnu turističku destinaciju (P. SOFTIĆ)
Nagrada EDEN za svima pristupačnu turističku destinaciju (P. SOFTIĆ)

Kristalna nagrada EDEN, koju je Europska komisija u travnju dodijelila agroturističkom domaćinstvu Stancija 1904. u Smoljancima, ovih je dana konačno stigla u ruke ponosne vlasnice Draženke Moll.

Ta je stancija ove godine proglašena Europskom destinacijom izvrsnosti u kategoriji "Pristupačni turizam", i to prije svega zato što se i osobe s poteškoćama mogu bez problema kretati ovim imanjem te si jedino na ovom agroturizmu mogu i samo nešto skuhati. Tim je povodom danas ondje održana konferencija za novinare.

- Bio je ovo zaista mukotrpan put, ne znam bih li se uopće prijavila da sam znala što nas sve čeka na tom natječaju, ali na kraju se sve isplatilo i pobijedili smo Grad Varaždin, koji nam je bio oštra konkurencija.

Pobijedili smo upravo zbog toga što je sve na našoj stanciji, pa tako i kuhinja, pristupačno i dostupno osobama s invaliditetom. Najviše želim zahvaliti paraolimpijcima iz Društva distrofičara Istarske županije, koji su se odazvali svakom našem pozivu i ništa im nije bilo teško napraviti i pomoći.

Također se zahvaljujem Općini Svetvinčenat i općinskom TZ-u koji su nam pružili veliku podršku, rekla je vidno ganuta Draženka Moll. Ovom je prilikom dodala i da će vođenje imanja prepustiti kćeri Veri Victoriji.

Načelnik Svetvinčenta Dalibor Macan dodao je da ova nagrada obavezuje svih da održe dostignutu kvalitetu, pa i samu Općinu, koja bi se trebala više posvetiti turističkoj infrastrukturi.

- Stancija 1904. sada je europski priznata destinacija i uvjeren sam da će biti teško ponovno dostići takav uspjeh. U našoj je strategiji razvoja turizma pomoći razvijati upravo ovakve ruralne objekte koji promiču očuvanje kulturne baštine pa ova stancija može biti putokaz svima koji imaju stare, autohtone objekte koji se mogu staviti u funkciju, rekao je predsjednik LAG-a Južne Istre Ezio Pinzan.

U ime Istarske županije na priznanju je čestitao i županijski pročelnik za turizam Branko Curić, rekavši da i priobalna i unutrašnja Istra imaju kvalitetu po kojoj trebamo biti prepoznatljivi u svijetu. (P. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter