Stancija Vergotini bez vjerskog objekta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Porecki vijecnici jednoglasno su usvojili odluku o donošenju urbanistickog plana uredenja naselja Stancije Vergotini. Rijec je o 37 hektara teritorija omedenog poreckom obilaznicom, naseljima Finida, Gulici i Cimižin na kojem je vecina površina planirana za stambenu namjenu, dok ce ostale dijelove upotpuniti zelene i površine namijenjene rekreaciji.

Prvi prijedlog plana i javna rasprava pred gradanima našli su se krajem 2010., ali su do njegovog konacnog donošenja protekle još dvije javne rasprave.

Drugi dio price bila je peticija gradana koja se u meduvremenu razvila protiv navodne gradnje islamskog centra na Stanciji Vergotini. Naime, u prvom prijedlogu plana nalazila se i jedna parcela odredena kao zona javne i društvene namjene - vjerske, za gradnju sakralnih objekata.

Ovaj je podatak ubrzo prerastao u glasine da se na toj parceli planira graditi islamski centar uz koji se spominjala i džamija. To je izazvalo nezadovoljstvo mještana, koji su lani krajem listopada pokrenuli potpisivanje peticije protiv gradnje islamskog centra i predali je gradonacelniku.

Zbog nezadovoljstva gradana, peticije i odredenih zakonskih procedura prilikom donošenja plana koje je trebalo utvrditi pocetkom sijecnja ponovno je pokrenuta javna rasprava o planu, u kojem su objekti kulturne ili vjerske namjene potpuno iskljuceni.

Nakon završetka javne rasprave i dobivanja potrebnih suglasnosti županijskog Zavoda za prostorno uredenje i gradnju odluka se sinoc našla pred vijecnicima. (V. HABEREITER)

 


Podijeli: Facebook Twiter