Stancija Meneghetti prva postaja Grand Croa


Predstavnici devet hrvatskih vinarija i članovi udruge Grand Cro - Baković, Bibich, Bolfan Vinski vrh, Boškinac, Duboković, Korta Katarina, Saints Hills, uz istarske vinare Meneghetti i Roxanich - koji pokrivaju gotovo sve vinorodne dijelove Hrvatske, krenuli su danas sa stancije Meneghetti nedaleko od Bala na Grand Cro Tour , turneju jadranskim gradovima tijekom koje će svoja vina predstaviti ugostiteljima, sommelierima, distributerima, vinskim stručnjacima i predstavnicima medija.

- Osnovna ideja bila je udružiti snage, vinare koji su stvorili i dijelom oblikovali vinsku scenu s ciljem zajedničkog promoviranja na domaćem i međunarodnom tržištu, rekao je Marko Kovač, tajnik udruge Grand Cro osnovane početkom godine.

Cilj turneje je upoznati struku s vinima posljednjih raspoloživih berbi te potaknuti profesionalce da uoči turističke sezone dodatno obogate ponudu svojih restorana i hotela autohtonim hrvatskim proizvodima. Među vinima niz je različitih stilistika, sorti grožđa i tehnika proizvodnje jer je želja ovih strastvenih vinara promovirati originalna, autorska vina temeljena na autohtonim i međunarodnim sortama grožđa te terroiru Hrvatske.

U opuštenoj su se atmosferi kušale razne sorte vina, a ljubav prema vinu povezala je vinare i njihove goste. Neki članovi udruge lani su zajednički nastupili u New Yorku jer im je zajednička i vjera da vino porijeklom iz Hrvatske može ravnopravno stajati na bilo kojem svjetskom stolu. Tijekom prezentacije dijelile su se i brošure Grand Cro udruge koje predstavljaju svakog vinara, a služe i kao svojevrsne putovnice, isprave u kojima se skupljaju pečati svih vinarija, a one koji uspiju posjetiti sve čeka prigodan poklon-paket.

Jadranska turneja se nastavlja već danas u Opatiji, u Villi Angiolini, a potom će se vinari predstaviti duž Jadrana. (M. MEDIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter