Stancija Grande: Investitor traži pomoc Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog problema na lokalnoj razini s kojima se suocavaju razvijajuci turisticki projekt u Savudriji, a radi se o 700 milijuna kuna vrijednoj gradnji hotela i golf igrališta u Stanciji Grande, umaška tvrtka Pelagius otvorenim se pismom obratila za pomoc premijeru Zoranu Milanovicu, prvom potpredsjedniku Vlade Radimiru Cacicu te ministrima financija i turizma Slavku Linicu i Veljku Ostojicu.

Povod je istup SDP-ovca Slaviše Šmalca na predzadnjoj sjednici Gradskog Vijeca Umaga koji je rekao da investitori redovito imaju prednost nad gradanima, odnosno da su prostorno-planski dokumenti koji se bave potrebama Umažana uvijek nekako na cekanju.

- Nažalost, donošenje prostornoplanske dokumentacije nije jedini uvjet razvoja grada i zapošljavanja. Smatramo da su i svi zahtjevi gradana, zbog kojih se rade sustavne izmjene PP-a, opravdani pa nije u redu da njih konstantno stavljamo u stranu radi izrade nekih drugih ciljanih izmjena. Apeliram na izradivaca planova da u što skorijem roku dovrše ciljane izmjene i dopune Prostornog plana Umaga za Stanciju Grande, jer cemo u protivnom smatrati da su podložni pritiscima onih koji privatno placaju izradu planova, a to nikako ne bi trebao biti slucaj. Nadam se da ce me buduci dogadaji i dinamika izrade demantirati. Investitori imaju bolju startnu poziciju, novac i iza sebe nekoga tko ce za njih lobirati te njihov problem medijski prikazati. Gradani to nemaju, odnosno imaju samo vijecnike, rekao je tada Šmalc.

Direktorica Pelagiusa Ljubica Marfan napisala je Vladi da u slucaju investicije koju pripremaju vec šest godina a još su na samom pocetku, Šmalc ne samo da nije u pravu, vec se opravdano namece sumnja u razvojnu orijentiranost umaškog SDP-a kojemu je prošli mjesec pristupio i umaški gradonacelnik Vili Bassanese sa skoro svim pripadnicima njegove sad vec bivše nezavisne liste.

- Želimo i možemo realizirati ovo turisticko ulaganje koje, uz minimalnu izgradenost podrucja, a radi se o gradnji hotela dok se za navodnjavanje golfa planira desalinizacija morske vode - predstavlja održivi razvoj. Duboko vrijeda stav kojim se insinuira da je golf ispred potreba gradana, jer to naprosto nije istina. Nerazumljivo je zašto na donošenje prostorno-planske dokumentacije treba cekati više vremena nego što je potrebno za samu realizaciju projekta.

- Otvoreno pismo gospode Marfan nepotreban je i neprimjeren medijski pritisak na vijecnike i gradsku upravu, temeljen na poluinformacijama, smatra pak Šmalc. (Tanja KOCIJANCIC)

Vijecnici usvojili ciljane izmjene plana za Stanciju Grande

Premda su komentirali da gradani ostaju po strani, gradski su vijecnici na predzadnjoj sjednici pokrenuli izradu ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana grada Umaga za podrucje Stancija Grande da bi se taj projekt golfa i hotela mogao realizirati. Po odredbama županijskog prostornog plana, s kojim se umaški istovrsni dokument mora uskladiti, osim golfa, unutar tog gradevinskog podrucja planirana je i realizacija turistickog naselja s oznakom T1 kapaciteta 200 postelja.
Nekadašnja ladanjska palaca Villa Cesare planom je odredena da bude klupska golf kuca, s pratecim uslužnim djelatnostima. Urbanisticki plan obuhvaca upravo podrucje koje se razvija oko tog kulturnog dobra. Obuhvat plana granici s turistickom zonom Alberi, zapadno sa zonom posebne (vojne) namjene i stambenim naseljem Savudrija, a obuhvaca u cijelosti i površinu koja je PP-om Umaga namijenjena sportu i rekreaciji. U manjim dijelovima UPU obuhvaca poljoprivredno i šumsko zemljište.


OPŠIRNIJE O OVOJ TEMI U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter