Stancija Cocci u top pet vila za odmor u 2015.

Vila Cocci nedaleko od Brtonigle izgrađena je prije 200 godina (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)
Vila Cocci nedaleko od Brtonigle izgrađena je prije 200 godina (Goran ŠEBELIĆ/CROPIX)

Stancija Cocci kod Brtonigle među pet je vila koje je britanski Telegraph uvrstio na listu najboljih hrvatskih vila za odmor u 2015. godini. U Telegraphovom vodiču za odmor u Hrvatskoj koji, osim objekata za odmor, sadržava i preporuke za aktivni turizam, uz stanciju Cocci su Dvori svetog Jurja na Hvaru, rezidencija Lešić Dimitri na Korčuli, vile Boutique u selu Goveđari na Mljetu te Villa Mare Monti u Vinodolu.

Gosti dolaze i iz Singapura

"Smještena je usred brda u sjeveroistočnoj Istri, milju od sela Brtonigla i tri milje od mora. Vilu Stanzia Cocci sagradio je 1810. ekscentrični grof Cocci koji je sav svoj imetak izgubio u kartaškoj igri. Stanzia Cocci okružena je parkom s maslinicima i vinogradima, a prilikom obnove zadržala je sve tradicionalne istarske značajke, kao što su kamen i drvene grede na stropovima. Tu je i potpuno opremljena kuhinja, blagovaonica s velikim kaminom, dvije dnevne sobe, plus pet dvokrevetnih soba s drvenim podovima i kupaonicama na katu. Za blagovanje na otvorenom ima natkrivenu terasu s dugim drvenim stolom i roštiljem dok vam se pogled pruža na bazen", stoji u Telegraphovom vodiču.

Valter Klimić, koji sa suprugom Donatelom Fabris-Klimić dijeli vlasništvo nad stancijom Cocci, kazao je da je lista objavljena prije pet, šest dana. Uoči Nove godine kontaktirala ga je novinarka Telegrapha radi članka koji je objavljen u ovom listu, nakon čega se stancija našla na prestižnoj listi.  

- Vrlo smo zadovoljni, ovo je za nas velika stvar, to je za našu kuću velika promocija. I inače se dosta piše o našoj kući u raznim novinama i brošurama, no ovo je maksimum što se toga tiče. Još nismo bili na ovakvom nivou kada je riječ o Britaniji, kaže Klimić te objašnjava da su prvi turisti bili Nizozemci, a danas dokazi jako puno Nijemaca i Austrijanaca, ima puno Amerikanaca, neki stižu čak iz Australije, ali i iz Singapura.

Tjedni najam 4.000 eura

Kuća je, veli, uređena prije sedam godina, u nju je uloženo 250.000 eura, a tjedni najam stoji čak 4.000 eura. Kuća nema poslugu, no gosti osim 300-tinjak stambenih kvadrata i bazena mogu koristiti i cijelo imanje koje se prostire na sedam hektara, na kojem su maslinici i vinogradi. Na pitanje čime se ova kuća razlikuje od drugih sličnih, Klimić veli da je riječ o objektu starom 200 godina. Popunjena je punih 17 tjedana u razdoblju od travnja do listopada, dok zimi gosti najčešće dolaze vikendom. 

- Ovo nam je reklama koja bi trebala pogurati britansko, dosad nedovoljno zastupljeno tržište, rekao je Klimić. (M. V. I.)


Podijeli: Facebook Twiter