Stanarina i režije placeni i ministrima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što su clanovi Milanoviceve Vlade, poput zastupnika, nedavno izgubili pravo na privilegirane mirovine, uskoro bi se ipak trebao malo popraviti njihov materijalni status. Naime, država stanarinu i režije ubuduce više nece placati samo saborskim zastupnicima cije je prebivalište najmanje 50 kilometara udaljeno od Zagreba. Vlada ce, kako neslužbeno doznajemo, uskoro i svojim clanovima omoguciti jednake olakšice.

Zastupnicima se podmiruju stanarine u stanovima za službene potrebe, i to do 2.500 kuna mjesecno, te režije u visini 500 kuna. Sva eventualna prekoracenja zastupnici placaju iz svojeg džepa. S druge strane, ministri moraju za stanarinu mjesecno izdvajati pet kuna po cetvornom metru zagrebackog stana u kojem privremeno žive, a cjelokupne režije idu na njihov teret.

- Nema nikakvog razloga da zastupnici budu u boljem položaju od ministara. Kao prvo, ministri su prakticno svaki dan u Zagrebu, dok zastupnici u službenim stanovima borave samo kad se održavaju saborske sjednice. Osim toga, svaka cast zastupnicima, ali ministri imaju daleko teži i odgovorniji posao. To je neusporedivo. Stoga je nepravedno da si ministri, koji u Zagreb dolaze da bi u Vladi obavljali posao važan za Hrvatsku, sami placaju stanove, objašnjavaju u Vladi zašto ce zastupnike i ministre izjednaciti i kad je rijec o uvjetima stanovanja.

Kako su nam rekli neki donedavni HDZ-ovi ministri, oni su se bunili jer su im troškovi boravka u Zagrebu veci nego zastupnicima. Za prosjecan stan velicine šezdesetak kvadratnih metara morali su u stanarini participirati s 300 kuna, a kad se tu još pribroji novac što su ga davali za struju, vodu i ostale komunalije, ispada da ih je život u Zagrebu mjesecno koštao dosta više nego zastupnike.

No, clanovi vlada Ive Sanadera i Jadranke Kosor, cije prebivalište nije bio Zagreb, nisu se uspjeli izboriti za jednak status. Na zastupnike se primjenjuje saborska odluka o smještaju zastupnika iz ožujka 2005. godine, a za clanove Vlade, pak, još uvijek važi odluka povjerenstva Vlade za upravljanje imovinom Republike Hrvatske iz listopada 2008. godine, u kojoj je propisano da je naknada korisnika stanova za službene potrebe pet kuna po cetvornom metru uz placanje ostalih režijskih troškova.

U Vladi je sada devet clanova koji ne žive u Zagrebu pa su smješteni u službene stanove. To su Branko Grcic, Slavko Linic, Ranko Ostojic, Arsen Bauk, Zlatko Komadina, Veljko Ostojic, Tihomir Jakovina, Ivan Vrdoljak i Željko Jovanovic. Njih ce Vlada osloboditi obveze placanja stanarina i režija, što ce automatski pozitivno djelovati na njihov standard

Ministarska fotelja stanjila novcanik bivšim zastupnicima

Razlika u odnosu na (ne)placanje stanarine i režija nije jedina nelogicnost u vezi s materijalnim položajem clanova Vlade i saborskih zastupnika. Ministri su, s obzirom na opseg obveza i razinu odgovornosti, debelo zakinuti u mjesecnim primanjima.

Primjerice, predsjednik Vlade Zoran Milanovic danas ima primanja koja su tek 1.300 kuna veca nego u vrijeme dok je bio "samo" šef SDP-ovog zastupnickog kluba. Milanovic je kao premijer prijavio u imovinskoj kartici placu 20.500 kuna, a u Saboru je dobivao 17 i pol tisuca. No, kao zastupnik je primao i neoporezivi paušal u visini 1.700 kuna bez kojeg je, naravno, ostao odlaskom u Banske dvore.

Je li mu se za 1.300 kuna isplatilo preuzeti daleko zahtjevniji posao? Njegov kolega iz Vlade Arsen Bauk cak je na gubitku. U ministarsku imovinsku karticu prijavio je placu od 17.568 kuna, a kao potpredsjednik Mandatno-imunitetnog povjerenstva, zajedno s paušalom, imao je 18.628 kuna. Sada još mora placati stanarinu i režije.

S druge strane, bivši HDZ-ovi ministri s prebivalištem minimalno 50 kilometara udaljenim od Zagreba, uz uvjet da su na celu nekog odbora, što povecava zastupnicku placu, profitirali su prelaskom u parlament. Naime, sada dobivaju paušal i ne moraju placati stanarinu i režije. (Dražen CIGLENECKI/Novi list)
-


Podijeli: Facebook Twiter