Stanari zbog terase Uljanika na rubu živčanog sloma

Sporna terasa rock kluba Uljanik (snimio D. ŠTIFANIĆ)
Sporna terasa rock kluba Uljanik (snimio D. ŠTIFANIĆ)

Na rubu sloma - tako je naslovljeno pismo koje je ovih dana redakciji poslala ogorčena Puljanka koja stanuje u blizini diskokluba Uljanik. Tema je i ovaj put buka koja dopire s terase kluba od 22 ili 23 sve do tri, četiri ili pet sati ujutro. Problem je konstantan, nesnosan i, ako je suditi po pismu stanarke čiji su podaci poznati redakciji - nerješiv. Naime, Gradsko vijeće je, piše ona, 11. srpnja 2008. donijelo odluku o lokacijama i uvjetima za održavanje javnih skupova i manifestacija na području grada pri održavanju kojih postoji mogućnost prekoračenja dopuštenih razina buke. Uz ostale, na popisu se nalazi i rock klub Uljanik. Njome je od 1. lipnja do 30. rujna dozvoljeno prekoračenje dopuštenih razina buke do 95 decibela (osim Arene), i to do tri sata ujutro. Buka na otvorenom prostoru u zoni mješovite, pretežito stambene namjene, smije iznositi 55 (danju), odnosno 45 decibela (noću). Usporedbe radi, šapat ima razinu od 20 decibela, običan govor 40 decibela, televizor 55, a vlak u prolazu 95 decibela.

"Odlukom Gradskog vijeća kojom je dopuštena razina buke od 95 decibela naš je život pretvoren u pakao", žali se stanarka.

Prelazi li jačina glazbe s terase Uljanika tih 95 decibela i tko to uopće nadzire? Stanarka iz naše priče kaže da to nitko ne čini, a poznato je da na rock koncertima buka doseže 110, pa i 120 decibela. Prag bola pak iznosi 130 do 140 decibela.

Najkritičnija je situacija, izgleda, u zgradi preko puta Uljanika, tik uz semafore, u Arsenalskoj 1. Inge Bajić, zubna tehničarka koja ondje radi i živi, kaže da se mladi trebaju zabavljati, ali radno vrijeme ne može biti do pet ili šest ujutro.

- Terasa radi četvrtkom, petkom i subotom, a najgore je četvrtkom, kada je student party. Dođite u petak ujutro da nam snimite dvorište. Ima tu ostataka pića, seksa, droge, svega. Uljanik ima tradiciju, ali nekad je radio do ponoći ili do jedan, a ne kao sada, kada zabava traje do pet, pa i šest sati. Kad nema koncerata, četvrtkom, petkom i subotom radi terasa, to je raspašoj… Prozori se tresu, u dva ujutro zna me probuditi vibriranje kreveta, kaže Bajić.

- Srce će da nam iskoči! Preglasno je, bar da je malo tiše. Neka se djeca druže, ali neka je unutra. To je neizdrživo, požalila nam se Dobrila Vejnović, bakica koja stanuje u Dobrilinoj 4, preko puta Doma branitelja, uz sam klub.

- To je grozno. Kada počne koncert televizor nam odskače sa stola, ne možemo razgovarati ni uz zatvorene prozore, ističe ona.

O problemima stanara obavijestili smo Grad, no iz odgovora Odsjeka za informiranje proizlazi da će glazba s Uljanikove terase treštati do daljnjega. Naime, na naše pitanje kani li Grad, kao što je to učinio prije otprilike desetak godina, zabraniti održavanje koncerata na otvorenoj terasi, dobili smo odgovor da je "strateško opredjeljenje ove gradske uprave puna podrška manifestacijama koje će ne samo tijekom turističke sezone, već i cijele godine obogaćivati ponudu sadržaja za građane i goste različitih potreba i afiniteta". (Piše M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter