Stanari zaustavili sjecu stabala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanari pulskog Sisplaca ovih su se dana digli na noge zbog planirane sjece stabala ispred zgrade kod kucnog broja 7, a njihov protest ide i dalje te su dvije osobe prijavljene policiji zbog gospodarskog kriminala. Kako doznajemo od stanara Valtera Kapova, prijavili su direktora Castruma Dragu Glumca "zbog iznošenja neistine", te direktora Herculanee Igora Starog "zbog nesavjesnog poslovanja".

- Kada smo ujutro zaculi pilu pojurili smo vidjeti što se dogada. Djelatnici Herculanee su nakon orezivanja grana na jednom od tri bora ispred zgrade bili spremni posjeci ga, no stali su nakon što smo ih pitali za nalog, koji nisu imali. Odbrusili su nam da zar ne vidimo da je bolesno, na što smo odgovorili da nije, buduci da nekoliko gnijezda gusjenica nisu simptomi lošega zdravlja, zapoceo je pricu ogorceni Kapov.

Odmah je nazvao Glumca, koji je kazao da im je Suncica Kralj, predstavnica stanara, dala dozvolu za orezivanje. No, ona Kapovu nije potvrdila Glumcevu pricu te je objasnila da nikakvu dozvolu nije ni mogla dati bez suglasnosti onih koje predstavlja. S druge strane, istice Kapov, djelatnici Herculanee nisu namjeravali orezati grane, vec ukloniti borove.

- Tko je dao nalog, ako to nisu bili stanari?! Mi smo ove stanove kupili upravo zbog tih stabala, na kojima se gnijezde ptice, u cijem pjevu uživamo. Za orezivanje su bile samo one grane okrenute prema zgradi, ali ne i one sa strane ulice, koje nikome nisu smetale. Medutim, ni njih više nema, nastavio je Kapov.

Ujutro je stanare docekao još jedan šok - netko je sa središnjeg bora sjekirom uklonio koru, i to po cijeloj širini tik iznad korijena. Predsjednica Zelene Istre Dušica Radojcic, koju su pozvali stanari, doznala je da stablu više nema spasa s obzirom na to da se ono hrani upravo preko kore. - To je osveta zbog našeg protivljenja. Netko je ocito dobro znao kako naštetiti boru..., zakljucio je Kapov.

- Gradani ce biti šokirani kada uskoro bude održana rasprava za Urbanisticki plan uredenja Lungomarea, prema kojemu ce nestati pola šume, rekla je Radojcic te napomenula da prilikom orezivanja grana ili sjece treba biti prisutna strucna osoba, a ne nekvalificirani kadar.

Suncica Kralj, od koje smo željeli dobiti dodatno pojašnjenje, rekla nam je da je na putu i da ju ne uznemirujemo, a nakon nje nam se javio Robert Kralj, koji je rekao da je ona zatražila uredenje zbog grana koje su smetale nekim suvlasnicima. Je li bilo rijeci samo o orezivanju ili i sjeci, nije znao.

Po rijecima Drage Glumca, Suncica Kralj je zbog orezivanja dvaput nazvala referenta Castruma, dok je on o svemu doznao kada ga je u vrijeme Herculaneinog posjeta Sisplacu prije otprilike tjedan dana nazvala suvlasnica. - Sisplac je posjetio naš referent zadužen za tu zgradu i, po njegovom zapisniku, nema niceg spornog. Orezivanje stabala je napravljeno kao i svake godine dosad, nema niceg neuobicajenog, rekao je Glumac.

Što se tice oguljene kore stabla, nastavio je, smatra da su posrijedi narušeni medususjedski odnosi te da ondje netko tjera inat. Na pitanje zbog cega Kralj demantira njegove tvrdnje da ih je upravo ona pozvala, Glumac odgovara da ne zna, no da ce ako bude potrebno zatražiti izlist telefonskog operatera pa neka se vidi tko je koga zvao i kada.

Igor Stari odgovorio nam je dopisom u kojem kaže da su djelatnici Herculanee postupili na temelju narudžbenice upravitelja Castruma, kojom je zatraženo orezivanje, a ne sjeca stabla alpskog bora, odnosno uklanjanje suhih grana te onih koje su doticale zgradu. Zbog toga što se ono nalazi na površini okucnice zgrade, Herculanea nije dužna tražiti odobrenje za orezivanjem od Grada. (I. N. TURKOVIC, N. S.)


Podijeli: Facebook Twiter