Stambeni krediti se i traže i odobravaju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pad prometa nekretninama je toliki da je tijekom proteklog mjeseca u Puli realizirano tek nekoliko kupoprodajnih ugovora. Na dramatican pad prometa prije svega utjece pad kupovne moci gradana te sve veca porezna presija. Onaj segment potencijalnih kupaca koji je prije bio aktivan na tržištu, a to su gradani s primanjima od sedam do 12 tisuca kuna, sada za krizni porez izdvajaju onoliko koliko otprilike iznosi trecina rate stambenog kredita. To znaci da novac koji bi usmjerili na tržište nekretnina sada odlazi u potrošnju, komentirao nam je sadašnje stanje na tržištu nekretnina predsjednik Uprave tvrtke OTP Nekretnine Duilio Belic. Što se tice prodavatelja dodaje da su oni suzdržani sa spuštanjem cijena jer u mnogim slucajevima ne mogu dobiti niti cijenu gradenja.

- Naposljetku, opca nesigurnost u gospodarstvu ljude navodi na konzervativnije ponašanje te se, uslijed neizvjesnosti ocuvanja svojih radnih mjesta ili ostvarenja poslovnih planova, gradani teže odlucuju na ulaganja u nekretnine. U poslovnom segmentu, tvrtke pritisnute poslovnim problemima i prilagodbom kriznim uvjetima tržišta nastoje rezati svoje troškove pa su isto tako nesklone ulaganjima u najam ili kupnju poslovnih prostora, navodi Belic.

Iako se iz raznih medijskih izvještaja može zakljuciti da je trgovanje nekretninama u Hrvatskoj potpuno zamrlo, analizom dobivenih podataka od banaka o odobrenim stambenim kreditima stjece se potpuno drugaciji dojam. Banke odobravaju i odobravale su stambene kredite u vrijeme najvece krize, od jeseni 2008. do ljeta 2009. Smanjenje broja odobrenih kredita i njihove vrijednosti je mnogo manje nego što bi se moglo zakljuciti pracenjem ucestalih izvještaja s tržišta nekretnina. Erste banka je u prvom polugodištu 2009. odobrila 900 stambenih kredita ukupne vrijednosti 412 milijuna kuna. U istom razdoblju lani, dok krize nije bilo na vidiku, banka je plasirala 1.100 kredita ukupno vrijednih 520 milijuna. U prvih šest mjeseci 2007. odobren je jednak broj kredita, ali manje vrijednosti - 490 milijuna. I Zaba je u sedam mjeseci 2008. plasirala više kredita nego u istom razdoblju ove godine kada ih je odobrila 840 milijuna kuna. To je, prema podacima te banke, trecina svih odobrenih stambenih kredita u Hrvatskoj.

Iz te banke dodaju da usprkos otežanim uvjetima pristupa izvorima financiranja, u smislu dostupnosti i visoke cijene izvora sredstava, kontinuirano, bez ogranicenja, realizira potrebe klijenata u pogledu kreditiranja kupnje nekretnina. Erste banka je jedina koja nam je dostavila podatke za svoje poslovnice u Istarskoj županiji. Vele da su u prvom polugodištu plasirali više od 70 stambenih kredita ukupne vrijednosti 31 milijun kuna. Lani u istom razdoblju odobrili su oko 100 kredita vrijedna 36 milijuna, a u prvom polugodištu 2007. oko 230 kredita vrijedna 46 milijuna. Iz Zabe su nam odgovorili da su u 2009. u odnosu na lani i u Istri, kao i u ostatku Hrvatske, zabilježen jednak pad potražnje kao i manji broj realiziranih kredita.


Podijeli: Facebook Twiter