Stambeni krediti mogu se produžiti radi smanjenja rate

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada je na današnjoj sjednici potvrdila svojevrsni memorandum medu bankama, kojim bi se trebala olakšati otplata kredita gradanima i to onima koji imaju stambene kredite. Iako se na sjednici govorilo uglavnom o švicarskim francima, produživanje otplate odnosi se i na one koji imaju kredite u eurima ili kunama.

Dužnici su dobili mogucnost produžiti vrijeme otplate svojih kredita cime bi njihova mjesecna rata pala, što bi znacilo i da se smanjuje pritisak na mjesecni budžet gradana. Takoder, otvara se mogucnost da se korisnik kredita, ukoliko dode primjerice pada tecaja franka ili poboljšanja materijalne situacije, vrati na stare uvjete, a banke su se obvezale da ce te promjene ugovora raditi bez naknade.

Kredit ce se, doznajemo, moci otplacivati najdulje 40 godina i to do 75 godine starosti. Ministarstvo pravosuda dogovorilo je s nadležnim institucijama da ce se solemnizacija izmjene ugovora kod javnih bilježnika naplacivati od 270 do 300 kuna iako se ti postupci inace naplacuju izmedu 2 i 3 tisuce kuna.

Obzirom da je rijec o odluci banaka  za koje nisu potrebne nikakve odluke države, naši izvori priznaju da je memorandum završio na sjednici Vlade da bi vlast gradanima poslala poruku da im pokušava pomoci. Osobito u situaciji kad ih sve više pritišce rast švicaraca.

No,  i u bankarskim i u redovima same vlasti ima onih  koji tvrde da je problem prilicno  napuhan, te isticu da su na kredit od oko sto tisuca eura podignut 1. sijecnja 2006. godine, gradani koji su se odlucili na švicarce, unatoc njihovom rastu, do danas, zbog manjih kamata, bankama vratili, ovisno o uvjetima, isto ili manje novca nego oni koji su kredit podigli u kunama ili eurima, pa ne vide razloga za Vladinu reakciju.

 - Vlada ne može preuzeti rizik banaka i gradana, ali radimo ono što možemo da pomognemo gradanima koji imaju problema, izjavila je premijerka Kosor.


Podijeli: Facebook Twiter