Stalnim sezoncima do veće zaposlenosti

(Ilustracija/Adriana TOŠIĆ/Arhiva)
(Ilustracija/Adriana TOŠIĆ/Arhiva)

Ministar turizma Veljko Ostojić te ministar rada i mirovinskoga sustava Mirando Mrsić predstavili su danas u Zagrebu olakšane uvjete i potpore za sezonski rad u turizmu koji su pripremljeni za ovu godinu. Naime, s ciljem očuvanja radnih mjesta i jačanja kvalitete usluga u turizmu, Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava je u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, a na inicijativu Ministarstva turizma, za ovu godinu pripremilo dvije posebne mjere pod nazivom "Stalni sezonac" i "Rad i nakon ljeta". Spomenute mjere na snagu su stupile 15. siječnja, a kao dio Mjera aktivne politike zapošljavanja, omogućit će olakšane uvjete i potporu za rad nezaposlenima koji rade u sezoni te poslodavcima koji zapošljavanju sezonske radnike u turizmu.

- Turistički radnici su prve osobe preko kojih gosti stječu dojam o našoj zemlji. Stoga je od iznimno velike važnosti imati zaposlene dobre radnike, a ove mjere će olakšati upravo to - da poslodavci kvalitetne kadrove i zadrže, izjavio je ministar turizma Veljko Ostojić.

Ministar rada Mirando Mrsić istaknuo je pak da su nove mjere rezultat zahtjeva, s jedne strane, sezonaca u turizmu, a s druge strane, poslodavaca u turizmu.

- Želja nam je bila omogućiti poslodavcima fleksibilnost koju uvjetuje sezona i neujednačen obim te intenzitet poslova, a s druge strane zaštiti radnike te im dati određenu razinu sigurnosti u mjesecima kada ne rade, naglasio je ministar Mrsić.

Mjerom "Stalni sezonac" poslodavcu se, iz djelatnosti turizma i ugostiteljstva, do šest mjeseci godišnje sufinancira trošak doprinosa za produženo mirovinsko osiguranje stalnim sezonskim radnicima u vremenu kada ne obavljaju poslove kod poslodavaca, odnosno izvan sezone. U slučaju da radnik ne prihvati posao u narednoj sezoni, dužan je vratiti uplaćene doprinose produženog osiguranja. Uvjet za poslodavca je da, uz zadržavanje broja stalno zaposlenih radnika, na neodređeno vrijeme zaposli 20 posto stalnih sezonaca godišnje.

Mjera pod nazivom "Rad i nakon ljeta" omogućava poslodavcima iz djelatnosti turizma korištenje svih potpora i mjera iz nadležnosti HZZ-a. Dakle za ostvarivanje potpore, poslodavcu se po novom, prati samo prosječan broj radnika zaposlenih na ugovor o radu na neodređeno radno vrijeme. Ukoliko želi daljnjih godinu dana zadržati radnika za kojeg na početku sezone u trenutku zapošljavanja nije koristio potporu, a koji mu se unutar sezone  pokazao kvalitetnim, može za istog bez prijave i povratka radnika u evidenciju HZZ-a podnijeti zahtjev za korištenje potpore. Potpore za zapošljavanje dodjeljuju se u obliku subvencija za plaće i iznose 50 posto godišnjeg troška bruto plaće za malog i srednjeg poslodavca, a 30 posto za velikog poslodavca, i to za sve skupine osoba koje ispunjavaju uvjet za zapošljavanje uz potporu HZZ-a. (Borka PETROVIĆ)

U Istri oko 5.500 sezonaca

Pulska područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje od poslodavaca upravo prikuplja podatke o potrebama za ovu turističku sezonu, a rezultati koliko će ove sezone radnika trebati očekuju se uskoro. Od v. d. predstojnice Područnog ureda Pula Tanje Lorencin Matić doznajemo da Istri za rad u sezoni uobičajeno treba oko 5.500 sezonskih radnika, od kojih četiri tisuće trebaju vodeće turističke tvrtke i hotelske kuće u Istri. (B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter