Stalni postavi i posebni programi 11 muzeja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Istarski muzeji ce se od 9. do 17. rujna predstaviti s programima koji su proizašli iz njihovog rada u sklopu manifestacije Tjedan istarskih muzeja. Teško mi je bilo što od tih brojnih programa istaknuti, no drago mi je da se u tu manifestaciju ukljucila i porecka Giostra, kao što mi je drago da cemo moci poslušati i nastavak projekta "Panphonia Istriana".

Muzeji ce predstaviti bogatstvo naše materijalne i nematerijalne kulturne baštine, a nadam se da ce sljedecih godina zaživjeti i projekt koji sam ja predložio - zajednicka izložba o Histrima, kazao je Ivan Jakovcic, istarski župan, na konferenciji za novinare u pulskom sjedištu županije.

Procelnik za kulturu Istarske županije Vladimir Torbica napomenuo je da se Tjedan istarskih muzeja održava sada da bi se imalo što ponuditi u produženoj turistickoj sezoni.

- Na isti nacin ovo je dobar trenutak da se na tu manifestaciju pozove i škole koje su upravo pocele s radom. Najveca vrijednost ove manifestacije jest to što su naši muzeji poceli prisno medusobno suradivati, a dogodine ce organizirati i tematsku izložbu o prehrani, kazao je Torbica.

Koordinator projekta Gracijano Kešac, direktor Povijesnog muzeja Istre, podsjetio je da je Tjedan istarskih muzeja inauguriran lani.

- Tjedan istarskih muzeja je rezultat meduinstitucionalne suradnje koja je dogovorena u sklopu Koordinacije istarskih muzeja, s ciljem implementacije Istarske kulturne strategije. Ove godine se manifestaciji prikljucilo 11 istarskih muzeja, a osim njihovih stalnih postava bit ce održano puno zasebnih programa, radionica, projekcija i prezentacija - njih ukupno 50.

Povijesni muzej Istre predstavit ce nove akvizicije iz fundusa muzeja te ce ugostiti izložbu Muzeja Vojvodine iz Novog Sada. Uz to posudili smo ideju Arheološkog muzeja Istre pa cemo imati vitrinu mjeseca na temu nadolazece zajednicke izložbe o prehrani, a taj su primjer slijedili i drugi muzeji, kazao je Kešac.

O programima muzeja na cijem su celu govorili su i Ketrin Milicevic Mijošek, ravnateljica novigradskog muzeja Lapidarium, i Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre. Lapidarium nastavlja s izložbom igracaka iz kolekcije Politeo, dok je AMI pripremio mnoštvo programa, ukljucujuci koncerte klasicne i jazz glazbe.

Osim spomenutih muzeja u manifestaciji sudjeluju i Etnografski muzej Buje, Etnografski muzej Istre iz Pazina, Muzej grada Pazina, Muzej grada Umaga, Muzej suvremene umjetnosti Istre, Zavicajni muzej Buzet, Zavicajni muzej grada Rovinja i Zavicajni muzej Poreštine.


Podijeli: Facebook Twiter