Stali prosvjedi i gradnja antene

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Predstavnici T-Mobilea bili su kod nas i utvrdili smo da možemo poceti razgovarati o eventualnom rješenju problema", kazao je gradonacelnik Umaga Vili Bassanese na upit što je bilo na nedavnom sastanku s tom telekomunikacijskom tvrtkom, koji je sazvan nakon što su gradani naselja Soši, Valica, Lokvini, Sarbarica i Barboj pocetkom mjeseca danima prosvjedovali zbog gradnje antenskog stupa u Sošima.

Gradonacelnik je rekao da su uložili žalbu jer bi ta antena, visine oko 37 metara, prema prostornoplanskim dokumentima, morala biti udaljena od prvih kuca 400 metara, a nije, nego samo 100 metara.

T-Mobile ima urednu i pravomocnu gradevnu dozvolu, izdanu u rujnu 2008., i Grad trenutno ništa više od toga ne može napraviti, objasnio je Bassanese i dodao da ce u sljedecim zajednickim razgovorima možda uspjeti naci drugu, udaljeniju lokaciju za antenu, što tamošnji žitelji zahtijevaju.

Na i oko gradilišta, kako smo se uvjerili u petak, nema više nikoga - ni izvodaca radova koji su došli 1. srpnja sa strojevima i zaštitarima, a ni mještana, koji su danima blokirali pristup dubokoj rupi sa svojim vozilima. Izgleda da su razgovori i pregovori uspjeli dovesti do privremenog primirja izmedu dvije sukobljene strane, dok se ne ustanovi što i kako dalje.

Nakon tri prosvjeda lani u sijecnju, kada je gradnja pocela, žitelji su prvi put uspjeli zaustaviti gradnju te, kako se službeno naziva, osnovne postaje pokretnih komunikacija zagrebackog mobilnog operatera u neposrednoj blizini njihovih kuca.

Nakon godinu i pol strojevi i kamioni opet su se pojavili na gradilištu pa su mještani odmah postavili barikade i poceli prosvjedovati. Bili su složni u nakani da prosvjed traje do daljnjeg - sve dok se nešto ne riješi u njihovu korist.

Usprotivili su se lokaciji tog antenskog stupa, koja se, k tome, nalazi tik do ceste na privatnoj parceli. Jedino što su od pocetka ove price putem medija molili T-Mobile jest da pristane na drugu parcelu.


Podijeli: Facebook Twiter