Štakorica Sophie otkriva mine

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Miljenica kolumbijskog znanstvenika Sophie jedna je od 11 štakora uvježbanih za otkrivanje mina, a glodavci su odabrani jer je u njih njuh visoko razvijen kao u pasa i imaju veliku prednost jer su lagani što smanjuje vjerojatnost da ce trckarajuci minskim poljem izazvati eksploziju.

U desetljecima rata izmedu gerilske skupine FARC i vladinih snaga Kolumbija je jedna od zemalja s najvecim brojem zaostalih protupješackih mina. Samo u prvoj polovici 2011., mine su ubile 40, a ranile 247 osoba, dok je broj poginulih u 2010., iznosio 535.

Znanstvenicima u laboratoriju trebalo je pet generacija štakora da u njima odgoje instinkt za otkrivanje mina. Mladuncad štakora u stopu slijedi majke kroz plasticne labirinte dok im one pokazuju kako pronaci "mrtvi kut" u kojemu je prijetnja: snop žica i metala koji se koriste u minama.

Nadamo se da je ova generacija spremna iduce godine krenuti na teren u stvarno opasno okruženje, rekao je Erick Guzman dok mu se miljenica Sophie odmara na ramenu od naporna treninga.

Kada otkriju opasnost, štakore obicno nagrade kockicom šecera.


Podijeli: Facebook Twiter