Štakori u šetnji pulskim starim gradom

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U posljednjih tjedan dana, otkako se vrijeme pogoršalo, u Puli je primjetan veci broj štetnih glodavaca. To nam je danas potvrdio Nediljko Landeka, voditelj Odjela deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Landeka veli da gradani svakodnevno dojavljuju o štakorima koje su vidjeli, a najveci broj poziva dolazi iz centra grada. Tako su štakori videni u Carrarinoj, Ciscutijevoj, Kandlerovoj, u okolici parka Petra Krešimira IV. te u Vukovarskoj ulici.

- Po svim dojavama naši djelatnici odmah, ili sutradan, izlaze na teren te provode deratizaciju, odnosno postavljaju mamce, veli Landeka uz rijeci da svatko tko primijeti ove glodavce to može javiti na broj 529-033, a djelatnici ce doci i izvršiti deratizaciju. Usluga se, dodaje, ne naplacuje.

Landeka navodi da ce, zbog povecanog broja štetnih glodavaca, od utorka djelatnici zavoda zapoceti sa sustavnom deratizacijom koja ce trajati dva, dva i pol mjeseca, ovisno o vremenskim uvjetima, a krenut ce od sjevernih dijelova grada, odnosno Štinjana i Veloga Vrha.

Upravo je stoga Landeka zamolio gradane za suradnju, odnosno da dopuste tehnicarima ulazak na teren i postavljanje mamaca na mjestima na kojima se glodavci najcešce zadržavaju - šupama, podrumima, tavanima… Dodaje da ce tehnicari, ukoliko nikoga ne zateknu kod kuce, ostaviti obavijest i upute kako naknadno dogovoriti deratizaciju.

- Cilj nam je pokriti što veci broj privatnih i poslovnih subjekata te javnih površina da bi deratizacija bila što uspješnija, veli Landeka dodajuci da u to vrijeme gradani moraju posebnu pozornost obratiti na to kako zbrinjavaju otpad, posebice ostatke hrane. Takvi bi se otpaci trebali bacati u zatvorenim vrecicama iskljucivo u kontejnere da bi se štakorima onemogucilo hranjene i prisililo ih se da pojedu mamce.

Kako pojašnjava Landeka, mamci za štakore izradeni su na biljnoj bazi da ne bi bili privlacni kucnim ljubimcima, psima i mackama, te su prilagodeni težini sitnih glodavaca pa nisu smrtonosni za krupnije životinje. Ipak, na svakoj kartonskoj kutiji u kojoj ce biti mamci, pisat ce upozorenja, mjere opreze i antidotska terapija, ukoliko dode do slucaja neželjenog trovanja.


Podijeli: Facebook Twiter