Štakori su suosjecajne i empaticne životinje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Najnovije istraživanje znanstvenika sa Sveucilišta u Chicagu pokazalo je da štakori, unatoc tomu što ih prati glas sebicnih glodavaca, ne ponašaju uvijek na taj nacin te iskazuju suosjecanje, razumijevanje i empatiju za svoju prijatelje štakore, prenosi strucni casopis Science.

Znanstvenici su ustanovili da štakor pokazuje suosjecanje na nacin da drugome štakoru pomaže izaci iz kaveza, unatoc tome što im se nudi cokolada kako bi im se odvukla pozornost.

U provedenom eksperimentu je 23 od 30 štakora pokušalo otvoriti kavez, nastojeci osloboditi ostale štakore. Prije toga im je ponudena mogucnost konzumiranja cokolade, no oni su cesto prvo pomogli drugome štakoru, a tek potom podijelili nagradu s oslobodenim prijateljem.

Rezultati istraživanja znanstvenika sa Sveucilišta u Chicagu pokazali su i to da ženke štakora pokazuju više suosjecanja od mužjaka. Sve ženke, ukljucene u istraživanje (njih šest) oslobodile su svoje partnere iz kaveza, a kod muških štakora to je ucinilo njih 17 od 24.

Profesorica psihologije i psihijatrije na Sveuciilištu u Chicagu Jean Decety rekla je kako je vrlo sretna što je novo istraživanje ukazalo na dosadašnje predrasude i pokazalo da društvena empatija nije samo osobina covjeka i primata, kako se dosad vjerovalo.


Podijeli: Facebook Twiter