Štakori nisu u kanalizaciji nego drugim podzemnim prostorima

(A. MUSEMIĆ)
(A. MUSEMIĆ)

Nakon što je početkom prošlog mjeseca u našem listu objavljeno da Puli prijeti najezda štakora jer nije dobro odrađena deratizacija kanalizacijskog sustava, te su se stanari Nove Verude požalili na najezdu žohara, a Pragrande je reagirao dezinsekcijom i metodom zamagljivanja kako bi ih suzbio, zanimalo nas je kakvo je stanje danas i što je Pragrande poduzeo.

Nakon dojavi građana s Nove Verude da im je kvart pun štakora i žohara, stručni nadzor osobe iz Hrvatskog ZZJZ-a kojeg je Grad Pula ovlastio da kontrolira provedbu usluge, istaknuo je da je nadzemna deratizacija odrađena dobro, ali da je bio problem u podzemnoj deratizaciji kanalizacijske mreže te da je realiziran puno manji broj tretmana od potrebnog. Prema tom nalazu utvrđeno je da protiv štetnih glodavaca nije tretirana kanalizacijska mreža prema pravilima struke, tj. većina šahtova je ostala neodrađena, poneke ulice su potpuno izostavljene ili je napravljena deratizacija samo na jednom šahtu u cijeloj ulici.

S obzirom da je Pragrande d.o.o. nakon objave u nađem listu tih nalaza proveo dezinsekciju zamagljivanjem protiv žohara, na što se također upozoravalo, zanimalo nas je što se poduzelo da se provede kvalitetnija deratizacija kanalizacijske mreže i suzbije razmnožavanje, odnosno puno veći broj glodavaca koji se, navodno, šire gradom u velikom broju.

Iz Pragrandea nam navode da je deratizaciju obavila specijalizirana tvrtka odabrana na javnom natječaju, Pestic iz Kraljevice, i to od 20. travnja do 3. svibnja, te da je tretirano oko 1.400 šahtova, odnosno svi šahtovi predviđeni Planom provedbe deratizacije.

- Prema zaprimljenim pozivima građana ne uočavamo povećanje broja poziva glede glodavaca u odnosu na prošlu godinu tako da nemamo informaciju o povećanom broju glodavaca vezano za kanalizaciju. Prilikom obilaska terena utvrđeno je da glodavci dolaze iz drugih podzemnih prostora kao što su telefonski provodnici, vodovodna okna, napuštene urbane fortifikacije, javne površine i parkovi, podrumi i drvarnice. U prilog navedenom ne primjećuje se povećanje oglodanosti mamaca kao znaka povećanog broja glodavaca u kanalizacijskom sustavu, opovrgavaju najezdu štakora iz Pragrandea, kao i navode da je deratiziran manji broj šahtova od predviđenoga te da deratizacija nije odrađena paralelno sa deratizacijom nadzemnog dijela.

Međutim, u odgovoru Pragrandea ne pojašnjava se zbog čega toliki broj glodavaca u drugim podzemnim prostorima. Možda Pragrande i nije zadužen za te druge prostore, ali pozivi građana očito ukazuju da glodavaca ima više nego inače.

S druge strane iz Pragrandea ističu se da se osim deratizacije provodi i dezinsekcija na svim kritičnim točkama kanalizacijskog sustava, odnosno tretman protiv  žohara, a zbog povećanog broja žohara Pragrande je proveo dodatne mjere zamagljivanjem.

- Kod kontrole sustava vidi se da je navedena mjera dala rezultate, a pozivi koji su upućeni naknadno biti će ponovno obrađeni. Prilikom poziva utvrđuje se stanje na terenu, pri čemu utvrđujemo i pozive koji se ne odnose na javni kanalizacijski sustav koji održava Pragrande. Ovdje želimo istaknuti da osoba koja je bila u nadzoru od strane HZJZ nije ni imala Plan provedbe deratizacije pa nije ni mogla kontrolirati ulice koje su planom deratizirane niti je ovlaštena za nadzor kanalizacije. Za kvalitetan nadzor potrebno je biti prisutan kod postavljanja mamaca i obići veći dio kanalizacijskog sustava za vrijeme provedbe deratizacije zajedno s izvođačem, zaključuju iz Pragrandea ne slažući se sa stručnim nadzorom osobe iz Hrvatskog ZZJZ-a kojeg je Grad Pula ovlastio da kontrolira provedbu usluge. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter