Štakor "u šopingu" u supermarketu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Tko zna kakve sve beštije hodaju po našim trgovačkim centrima", nedavno nam se požalila jedna čitateljica koja je nakon kupnje namirnica na parkiralištu Bille ugledala velikog štakora kako izlazi iz šahta na ulazu u market.

Prizor ju je toliko sablaznio da se odmah vratila u Billu i zatražila razgovor s poslovođama da bi ih upozorila na štakore. Odgovor koji je od njih dobila bio je još šokantniji jer se, prema njezinim riječima, vodstvo marketa uopće nije iznenadilo. Štoviše, rekli su joj da im je to poznato te da su upravo zbog štakora nabavili nekoliko mačaka koje "učinkovito rješavaju taj problem".

Čitateljica se obratila našoj redakciji jer smatra da je nebriga nadležnih o problemu štakora u marketima nedopustiva, tim više jer se radi o hrani.

- Možemo vas obavijestiti da smo upoznati s pulskim slučajem te da su poduzete sve potrebne mjere za njegovo rješavanje, odgovorio je na naš upit Velimir Smetko, rukovoditelj marketinga Billa Hrvatska. U svom dopisu navodi da su svi njihovi prodajni objekti pod propisanim redovitim mjerama deratizacije, dezinsekcije i dezinfekcije, a po potrebi se provode i izvanredne mjere.

- Objekt u Puli je trenutno pod pojačanim nadzorom budući je naš Odjel sigurnosti na radu obaviješten da je zbog rekonstrukcije obale i rive uočena migracija glodavaca prema rubnim dijelovima grada te su zbog i uvedene izvanredne mjere 'DDD-e', izvijestili su iz Bille. Napominju da je u konkretnom slučaju odmah kontaktirana tvrtka koja je poduzela propisane mjere, a nakon njihovog izlaska, obavljena je i dodatna mjera Sanitarne inspekcije koja je utvrdila da su poduzete sve moguće mjere zaštite od glodavaca i insekata, da se navedeno redovno održava te da objekt zadovoljava sve zdravstveno sanitarne propise.

Potvrdila je to Katica Majić, voditeljica Službe županijske sanitarne inspekcije, napominjući u svom izviješću da Sanitarna inspekcija nije zaprimila ni jednu prijavu građana, no inspekcija je ondje obavila nadzor.

- U provedenom nadzoru utvrđeno je da se mjere deratizacije provode sukladno Planu provedbe deratizacije koju je sačinila ovlaštena tvrtka i koja je provodi, a sve u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, izvijestili su. Nadalje, navode da tvrtka posjeduje rješenje Ministarstva zdravlja za provođenje mjera dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije te da u provedenom nadzoru nisu zatečeni tragovi glodavaca. Zadnja provjera postavljenih meka od strane ovlaštene tvrtke bila je 25. listopada.

Od nekolicine stručnjaka za deratizaciju doznali smo pak da pojava štakora na mjestima gdje ima hrane, kao što su veliki trgovački centri, nije neuobičajena, a nije neuobičajeno da migriraju ukoliko im je stanište ugroženo. No, isto tako su nam kazali zabrinjavajuću činjenicu da na jednog viđenog štakora, dolazi bar još 50-ak. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter