Staklo kao trend

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stakleni namještaj je opet u trendu! Primjena stakla u najrazlicitijim oblicima dizajnerskih rješenja pokazala su da je ono neizostavan element dizajna interijera, jer se efekti, koje stvara u prostoru, ne mogu postici niti jednim drugima materijalom. Osim toga, raznovrsne završne obrade stakla kao i tehnologije, koje su ovaj krhki i osjetljivi materijal transformirale u cvrst i siguran, znatno su povecale njegova estetska i kvalitativna svojstva.

Važno je odabrati staklene elemente koji ce u potpunosti ispuniti svoju funkcionalnu ulogu te povecati estetske vrijednosti prostora.

Stakleni namještaj ima dualnu prirodu – istice prostor svojom transparentnošcu i naglašava dizajn svojim osobitim mogucnostima savijanja i oblikovanja interesantnih formi namještaja. Kao takvo, idealno je za primjenu u velikim i malim prostorima. Staklene forme ostvaruju osobite efekte u kombinaciji s rasvjetnim tijelima te se njihovom primjenom prostorni odnosi mogu dodatno naglasiti.

Kako biste pravilno odabrali i postavili elemente staklenog namještaja, analizirajte svoje potrebe, prostorne mogucnosti kao i željene efekte u prostoru. Primjena staklenih elemenata osobito se preporucuje u manjim stanovima u kojima se želi naglasiti prozracnost i povecati prostor. Primjena staklenog stola za blagovanje, radnog stola, komode ili staklenih polica, rasteretit ce vizure i ostvariti željene efekte povecanja prostora.

Bez obzira na cvrstocu stakla nemojte namještaj od ovog materijala stavljati na frekventne pozicije prostora, osobito komunikacijske, svakodnevno izložene udarcima predmeta, koji se unose ili iznose iz stambenih prostora. Staklene komode idealno ce ukrasiti dnevni boravak ili blagovaonicu na vizualno istaknutoj poziciji, ali je za obitelji s malom djecom preporucljivije primijeniti dizajn, koji oblikuje bazu od punog materijala, a nadgradnju tj. gornji dio od staklenih elemenata.

Prozirne staklene police nije preporucljivo stavljati na visinu nižu od 1 metar jer na takvim pozicijama nisu dovoljno vidljive. Nehotican udarac u takvim slucajevima može dovesti do oštecenja stakla i ozljeda. Sve rubove staklenih elemenata u prostoru preporucljivo je izvesti kao zaobljene kako bi se i na ovaj nacin izbjegle mogucnosti ozljeda.

Stakleni stolovi redovito se izraduju od sigurnosnog stakla, koje podnosi velika opterecenja i eventualne udarce bez vidljivih oštecenja. Stakleni stolovi, u kombinaciji s drugim materijalima kao bazom – drvom, metalom, kamenom i sl. mogu biti toliko efektni da dominiraju citavim prostorom, a istovremeno ga vizualno ne opterecuju.

Primjena stakla u interijeru može biti raznovrsna, od upotrebe staklenog namještaja, do dekoriranja prostora staklenim ukrasnim predmetima, primjene staklenih rasvjetnih tijela, izrade staklenih pregrada, ugradnje staklenih vrata, podova, ograda, stepenica itd. Staklo nam nudi bezbroj kvalitetnih rješenja i kao takvo uvijek ce biti u trendu!

www.interijernet.hr


Podijeli: Facebook Twiter